Беглик Таш – Мистериозният феномен на Древна България

Има нещо в България, което я кара да бъде нещо като тайна, за която никой не ви казва, но въпреки това всичките ви приятели знаят за нея. Тя е красива, екзотична и недокосната, като древна българска мистерия, чакаща да бъде открита. Мястото до което е ви отведа днес е едно поредно доказателство за изброеното по горе. Това обаче не е просто място на мистерия – Беглик Таш има завладяваща история, която го отличава от повечето други места в Европа.

Беглик Таш е светилище на 3000 години.

Разположен само на половин час от Черно море, Беглик Таш се смята за едно от първите скални светилища в света. Някога е бил използван като място за поклонение и ритуали, датиращи от 5000 г. пр.н.е. Въпреки че историците не знаят много за това място, неговите спиращи дъха гледки и дългогодишното му използване означават, че все още си заслужава да бъде проучено. През 1800 г. Карл Леберехт Имануел Дрейк дава на този древен храм необичайно име: Мистерията. Не е загадка защо се е почувствал така! Едно пътуване до това скално светилище предлага някои изненадващи открития, както и невероятни гледки с великолепни гледки към стръмни планински долини и гористи върхове.

Траките са обитавали територията на днешна България преди 2000 г. пр. н. е.

Беглик Таш е едно от най-необичайните и неразгадани места на Балканите. Това е скала, но какъв вид все още не е определено. Това е диво разкритие с неравномерни ръбове, което се издига на 300 метра над платото, наречено Берковица. Местните смятат, че е създадена от бог или завещана от древен тракийски вожд.

Феноменът Беглик Таш

Идеята за скрити обекти в земята, които да бъдат открити и разкрити от археолозите, за да ги видят всички, датира от хиляди години. Един такъв комплект са надписите и фигурките, които са открити в и около Беглик Таш (което означава бял камък). Това, което толкова озадачи археолозите, е, че тези древни артефакти са от около 300 г. сл. Хр., но все още показват следи от животинска кръв. Това, заедно с изображенията, които се виждат върху многото им фигурки, остави експертите озадачени, докато се борят да дешифрират истинските значения. Кои бяха тези хора? Защо са построили нещо, което прилича на ритуален обект? Дали беше храм или място за жертвоприношения?

Места за настаняване в Беглик Таш / Приморско

Те били политеисти и основните им богове били подобни на тези на гърците.

Беглиците били политеисти и основните им богове били подобни на тези на гърците. Христофор пише, че те почитали небето, земята, водата, огъня и вятъра. Както бе споменато по-рано, те са имали само един Бог/Богиня, но са принасяли жертви и на природните духове. Те почитаха две женски божества; Майката Земя и Майката Небе и три мъжки божества; Отец Небе, Отец Бури и Отец Слънце. Всички тези богове имаха много хора-придружители, които действаха като техни въплъщения на земята, за да им помогнат да изпълнят своите земни задължения.

Те живеели в малки села, но също така изграждали укрепени цитадели за защита по време на война.

Археолозите отдавна озадачават останките от културата Беглик Таш, която е живяла в североизточната част на днешна България. Погребани в редица средновековни цитадели, те оставят след себе си всичко – от монети до бижута и лични предмети с надписи, които датират още от 600 г. пр.н.е. Малки села също бяха осеяни с пейзажа, но наблизо нямаше големи градове. Историците смятат, че са се грижили също за овце и посеви. Когато културата им е била в начален стадий, е било време преди металът да е бил използван за строителни или земеделски инструменти, така че домовете им трябва да са били построени предимно от дърво.

Места за настаняване в Дюни

Имало ли е тракийско племе Беглик?

Никой не знае кои са мистериозните хора, построили Беглик Таш. Много историци смятат, че това е тракийско племе, наречено Беглик, което е живяло по високите планински хребети и върхове, за да се спаси от непрекъснатите набези на съседни племена. Този сайт не се споменава в историческите записи и предлага малко информация за неговите строители, архитекти или култура. За първи път е проучен от някои археолози през 30-те години на миналия век и те смятат, че са открили руините на древен дворец, но с течение на времето се приема все повече като уникален културен център. Разкопките са бавни поради ограничените средства, но изследователите се надяват, че някой ден ще могат да разкопаят и четирите страни, което ще им предложи по-добра информация за това кой е обитавал това място и какви дейности са се случвали там.

Защо Беглик Таш означава толкова много за българската история и култура?

Древна България е дом на тракийската култура, една от най-старите в Европа. Беглик Таш е най-голямото тракийско светилище, за което се знае, че учените все още не могат да определят точното му предназначение. Някои казват, че е служил като мемориал за падналите им герои. Други казват, че това е било мястото, където българите са отдавали почит на своите древни богове в сложни церемонии, докато трети казват, че това е архитектурно чудо, предназначено да почита светите крале и кралици.
Каквато и да е истинската цел, този обект се е доказал като културно и исторически важен за българския народ, защото тук са направени много открития. Например артефакти, открити на това място, сега се съхраняват в музеи в цяла Европа и са хвърлили нова светлина върху това какъв трябва да е бил животът тогава за тези изгубени цивилизации.

Beglik Tash rock sanctuary

Места за настаняване в Созопол

360 Виртуален тур

360 HDR Видео

Видео разходка

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!