Уикенд в Прага – 5 забележителности които да посетите

Мислите си за уикенд в Прага? Ако е така, сте направили много добър избор! Прага е невероятно красив и оживен град с много забележителности които да посетите. От спокойна разходка по калдъръмените улици до посещение на някои от най-емблематичните забележителности в света, в Прага има безброй възможности за забавление и приключения. Бил съм в Прага повече от 10 пъти и в тази публикация ще проучим 5 от най-интересните забележителности, които бих посетил по време на първия си уикенд в Прага.

1. Разгледайте замъка в Прага

Когато прекарвате един уикенд в Прага, една от задължителните забележителности е замъка в Прага. Разположен в сърцето на града, е невъзможно да пропуснете тази внушителна структура. Замъкът не е само една сграда, а по-скоро комплекс от множество дворци, градини и църкви, които са построени в продължение на няколко века.
Една от основните забележителности в Пражкия замък е катедралата Св. Вит, чието завършване е отнело над 500 години и може да се похвали със зашеметяваща готическа архитектура. Посетителите могат също да разгледат Golden Lane, очарователна улица с цветни къщи, които някога са били домове на пазачите на замъка и занаятчии.
В допълнение към зашеметяващата архитектура, замъкът предлага обширни гледки към града от различни гледни точки. Не забравяйте да посетите замъка по време на церемонията по смяната на караула, за да станете свидетели на традиция, датираща от началото на 1900 г.
Независимо дали се интересувате от история или архитектура, или просто искате да се насладите на спиращите дъха гледки на Прага, разглеждането на Пражкия замък е занимание, което не бива да пропускате по време на своят уикенд в Прага.

2. Разходете се по Карловия мост

Ако смятате да прекарате уикенд в Прага, разходката по Карловия мост е задължителна. Този емблематичен мост е една от най-известните забележителности в Прага и предлага прекрасни гледки към града.
Карловият мост е каменен мост от 14-ти век, който пресича река Вълтава. Той е украсен със статуи на религиозни фигури и предлага красиви гледки към реката. Можете да намерите музиканти, художници и улични търговци тук през целия ден, създавайки жизнена и оживена атмосфера.
Мостът е особено красив по време на изгрев или залез, когато светлината обгръща статуите и реката, създавайки живописна сцена, която ще ви остави в страхопочитание. Не забравяйте да отделите малко време, за да се полюбувате на готическите кули, които стоят в двата края на моста – те са еднакво впечатляващи на дневна светлина или през нощта, когато са осветени.
Разходката по Карловия мост също е чудесна възможност да научите повече за историята на Прага и самия мост. Мостът е построен от крал Чарлз IV и е изиграл важна роля в историята на града.
Така че отделете малко време, за да разгледате тази невероятна забележителност по време на уикенда в Прага. Оттам можете лесно да стигнете до центъра на Прага и да посетите Стария градски площад.

3. Посетете Стария градски площад с астрономическия часовник и църквата на Дева Мария

Една от задължителните забележителности в Прага е Старият градски площад. Този площад е пропит с история и се смята за една от най-популярните забележителности в Прага. Един от акцентите на този площад е астрономическият часовник, който е на повече от 600 години и е зашеметяващо произведение на изкуството. Този часовник е една от най-известните забележителности в Прага и е символ на богатото културно наследство на града.
В допълнение към астрономическия часовник, на Стария градски площад се намира и църквата „Дева Мария преди Тин“. Тази църква в готически стил е друга емблематична забележителност в Прага и е една от най-посещаваните забележителности на града. Сложната архитектура и зашеметяващите витражи на църквата „Дева Мария преди Тин“ я правят задължителна за посещение от всеки посетител на Прага.
Докато се разхождате из Стария градски площад, отделете малко време, за да се насладите на историята и красотата на това великолепно място. От богато украсените фасади на сградите до очарователните кафенета и ресторанти, разположени на площада, има толкова много за изследване на това историческо място.
Като цяло, посещението на Стария градски площад с астрономическия часовник и църквата „Дева Мария преди Тин“ е преживяване, което със сигурност ще остане с вас дълго след като напуснете Прага. Тези две забележителности в Прага са наистина зашеметяващи и са доказателство за богатата история и култура на града.

Евтини билети от София до Прага

Заминаване вВръщане вПрекачванияАвиолинияНамерете билети
6 май 202420 май 2024ДиректенWizz AirЦена от 134

4. Замъкът Вишеград

Една от най-недооценените забележителности в Прага е Вишеград. Този замък, който някога е бил кралска резиденция, е разположен на върха на хълм с невероятна гледка към града и река Вълтава. Вишеград е идеален за тези, които обичат историята, тъй като датира от 10 век. Докато вървите покрай стените на замъка, можете да усетите вековните истории в камъка. Не забравяйте да посетите готическата църква от 14-ти век и параклиса от 15-ти век в стените на замъка. Със своите добре поддържани градини и панорамни гледки Вишеград е идеално място за пикник или романтична вечерна разходка. Най-доброто време за посещение е през есенния сезон, когато дърветата придобиват красив златист цвят, което прави изживяването още по-магическо. Като цяло Вишеград е атракция, която трябва да посетите в Прага и със сигурност ще ви спре дъха.

Хотели в Прага

5. Зоопарка в Прага

Пражкият зоопарк е страхотно място за посещение, особено ако пътувате със семейството. Разположен на брега на река Вълтава, този зоопарк има над 600 вида животни, включително някои редки и застрашени. Можете да видите тигри, мечки, жирафи, слонове и дори бебе горила!
Едно от уникалните неща за тази зоологическа градина е нейният фокус върху опазването и хуманното отношение към животните. Освен това е дом на голяма ботаническа градина с голямо разнообразие от растения и цветя.
Пражкият зоопарк е отворен всеки ден от годината и предлага редица дейности, включително обиколки с екскурзовод, хранене на животни и зоологическа градина за деца. Зоологическата градина разполага и с редица ресторанти и кафенета, където можете да хапнете.
Спокойно можете да прекарате цял ден там и пак да не можете да видите всички животни и експонати. Това е огромно пространство, поради което има седалков лифт, който извежда хората от ниските части на зоологическата градина до хълма. Ако пътувате с деца, Пражкият зоопарк е задължителна забележителност за посещение през уикенда.

Бонус - парк Летна за невероятна гледка към градския пейзаж на Прага и мостовете на Вълтава.

Ако се чудите къде хората правят тези невероятни снимки със спираща дъха гледка към цялата река Вълтава и нейните мостове, това е парк Летна. Можете да стигнете до там с трамвай номер 22 и това е предпочитаният начин, тъй като паркът е разположен на хълм, откъдето идва високата гледна точка и невероятната гледка. Паркът е разположен покрай реката и предлага много съоръжения за отдих като скейт парк, мини футбол и много други. Най-емблематичната гледка там е метрономът, който е висок 23 метра. Това е красиво място за разходка през уикенда и да се любувате на Прага от високо. Има няколко места, където се вижда целият градски пейзаж и можете да направите доста добри снимки, особено по време на залез.

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!