Екопътека Бяла река край Калофер

Екопътека Бяла река се намира в близост до Калофер, затова след посещението на язовир Жребчево, решихме да направим една кръгова обиколка и да минем през Подбалканския път на връщане. За съжаление обаче нито GPS софтуерите, нито Google Maps знаеха къде точно се намира екопътека Бяла река. беше много странно, тъй като за пътя до Калоферския манастир има дори Street view. Така или иначе ни се наложи да прибегнем до най-изпитаната GPS система – да попитаме някой минувач за посоката:) Калоферци ни упътиха и тръгнахме към екопътеката. Ето маршрута по който минахме ние и стигнахме до входа на екопътека Бяла река:

екопътека бяла река

 

Пътят е просто ужасен. Кара се със 20 км в час, тъй като дупките са през 3-4 метра и са по целият път, не мога да се избегнат. След няколко километра дори пътя свършва. Остава само някакво подобие на път. Просто ужас – амортизирах си колата за 1 година напред. После открих, че има и друг път до там, който се отбива директно от подбалканския път, без да се минава през Калофер. Не знам до колко той е по-добър, но по едно време двата пътя се пресичат и от това което видях, поне той е асфалтиран. След тези offroad приключения все пак стигнахме до Калоферския манастир. Спряхме колата там, като екопътека Бяла река се намира на около 200-300 метра след манастира. До входа й също има асфалтиран път и паркинг – за съжаление ние не знаехме това, но малка бонус разходка не пречи на никой:)

 

Докато се стигне до същинския вход на екопътеката има няколко мостчета над реката и живописна сенчеста пътека. За съжаление пристигнахме на мястото точно на обяд, когато слънцето и най-силно и просто нямаше как да направя хубави снимки. Дори HDR кадрите изглеждат изгорели:( Но какво да се прави…. Стигнахме до входа на екопътека Бяла река:

екопътека бяла река

 

Бяла Река

Екопътеката е много добре устроена – има указателни табели навсякъде, табла с интересна информация, обезопасени стълби и мостове. На едно от таблата пишеше, че са похарчени около 2 млн. лв. за проекта:) По принцип пътеката е във форма на осморка, така че е без значение по кой път ще тръгнете. Ние минахме по долния, тъй като на там сочеха указателните табели.

{gallery}/blog/fotopisi/ekopaterka-biala-reka/gallery{/gallery}

Прехода трае около 2 часа, дори със почивки и спиране за снимки да отнеме най-много 2 часа и половина. Препоръчвам на всеки да посети това красиво място.

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!