Каменната сватба – феноменът край Кърджали

Вече няколко пъти съм посещавал Каменните гъби край село Бели Пласт и все не успявам да стигна до Каменната сватба. Този път при разходката ми в района на язовир Кърджали успях да стигна навреме до тази забележителност. Каменната сватба е природен феномен, който се намира в близост до град Кърджали, на 1 км от село Зимзелен.

Вкаменената сватба както още наричан феномена е на площ около 40 декара и е започнал формирането си преди 40 милиона години. Според археолози причината е вулканична дейност, която е започнала под морето който се е намирало в този район. След морето се отдръпнало скалите започнали да се показват в следствие на ерозията и дъжда.

В центъра на феномена са две 10 метрови скали, които наподобяват на двама младоженци. Обграждащите ги по малки скали се считат за гостите на сватбата.

Каменна сватба

Както на всяко подобно място и тук има легенда, която с времето се видоизменя и осъвременява. Като общата идея е, че момък от съседното село харесал местна мома само по очите й, тъй като лицето й било забулено. По време на сватбата духнал вятър и отвял кърпата на момата. Момъкът видял красивата булка и нечестиви мисли го обзели. Това била причината цялата сватба да бъде вкаменена.

Каменната сватба се намира на хълм до самият път към село Зимзелен. До феномена има указателни табели, като пътечката минава през малък ручей който през пролетните месеци става доста голям и може да се наложи да се накаляте малко преминавайки през него.

Зад самата сватба има още няколко скали с причудливи форми, които се наричат ролитови туфи. А също така около Каменната сватба има много зелени поляни подходящи за пикник сред природата.

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!