Крепост Кракра – Перник

Февруари месец бях решил да посетя кукерския празник Сурва в град Перник, тъй като миналата година го бях изпуснал. Разглеждайки района на Перник видях, че в покрайнините на града има много интересна забележителност, а именно Крепостта Кракра.

Крепостта е датирана от Средновековието и се смята, че е построена по времето на Хан Омуртаг. Името на крепостта идва от боляринът Кракра, който е владеел земите около Перник по това време.

Пернишката крепост Кракра става известна по време на войната с Византия, когато тя удържала няколко жестоки обсади.

Крепост Кракра

Преди няколко години част от самата крепост е била “надстроена” с алтернативни материали, което е предизвикало големи спорове в обществото. Според мен изглежда доста интересно и различно 🙂 За мен също така това е една от най-запазените крепости които съм виждал.

Тъй като крепост Кракра се намира на малко плато в югозападната част на Перник е много подходяща за снимки на града от високо.

Успях да хвана изгрева, който наистина е уникален, защото планината пред крепостта скрива слънцето, което същевременно огрява цял Перник. Палитрата от цветове е зашеметяваща.

Друга по различна традиция за Мъжкото хоро в Калофер е, че първоначално във водата влизат Калоферци, пеейки песента Залюбила е Василка, съпроводени от гайди и тъпани. След което гостите на града и всички останали смелчаци могат да преминат през ледените води на река Тунджа.

Новата надстройка на крепост Кракра дава възможност да хвърлите по широк поглед върху терена и различните части на строежа.

крепост кракра перник

Ако минавате покрай или през град Перник наистина не трябва да пропускате да посетите тази забележителност.

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!