Крушунски водопади: спираща дъха разходка сред природата

Крушунските водопади са три каскадни водопада, които се намират в началото на река Крушуна в Западна България и като такива те са част от много по-големия Национален парк Пирин. С височина около 100 метра, най-високият е хипнотизирал както туристи, така и туристи с уникалната си природна красота и остава една от най-популярните атракции на най-красивия национален парк в България. Ако планирате да посетите тези спиращи дъха природни чудеса, ето някои неща, които трябва да знаете.

Очаквания

Крушунските водопади са поредица от водопади, спускащи се каскадно по планинския склон, които можете да посетите със туристическа обиколка с гид или да разгледате сами. Основната точка на пътеката е живописна гледка към най-големият водопад от каскадата. Ще преминете през буйна растителност, по мостове и пътеки, срещайки много див живот по пътя.
Бях тук преди почти 10 години и бях толкова изненадан от това колко е разработен района. Има хотел, ресторанти, обществен басейн, малък пазар, асфалтиран път. Всичко това го нямаше, когато за първи път посетих Крушунските водопади. Тогава почти нямаше пътища и знаци. Сега е много уреден и подходящ за туризъм.
Единственото негативно нещо, което трябва да отбележа е, че преди 10 години водопадите бяха много пълноводни. Не знам защо и дали развитието е причината за малкия воден обем, но просто исках да го отбележа.
Във всеки случай това е една от най-красивите разходки и бих я препоръчал на всеки, който ще минава през района на град Ловеч.

Какво трябва да знаете?

Разположено само на 35 км от град Ловеч, Крушуна е село с няколко малки магазина и заведения. Крушунските водопади се намират на около 2 км от селото и предлагат спираща дъха разходка сред природата. Водопадите са заобиколени от буйна растителност, покрити с мъх скали и кристално чисти води, които създават идилична обстановка. Самите водопади са вдъхновяващи, тъй като те се спускат в своеобразни басейни отдолу. Освен това има естествено каменно стълбище, водещо до върха на водопада, така че можете да се насладите на невероятни гледки, преди да се върнете отново долу.
Това място е идеално за всеки, който иска да поеме малко чист въздух или да се наслади на тишина и спокойствие далеч от претъпканите туристически места!

С какво да се облечете?

Има три пътеки за достигане до различните части на водопада. Два от тях са много леки без почти никакъв наклон. Почти всеки може да стигне до Крушунските водопади. Най-трудното е изкачването на няколко стълби до най-големия водопад. Ако искате да стигнете до пещерата Водопада, има няколко стръмни склона, които могат да бъдат трудни за някои хора.
Носете удобни обувки и дрехи, които нямате нищо против да изцапате. Ако отивате през лятото, носете леки дрехи, които са хладни и ще изсъхнат бързо, ако се намокрят. Ако отивате през зимата, носете топли дрехи, които ще ви предпазят от прекалено студено или разболяване.
Не забравяйте да носите вода за пиене, както и за измиване след разходката!

Къщи за гости и хотели до Крушунските водопади

Колко време отнема разходката?

Разходката до Крушунски водопади ни отне около 45 минути, без да включваме времето за снимки. Вървяхме около 15 минути, преди да намерим първия водопад и след това спряхме там за няколко минути, за да се насладим на гледката. След това пътеката ни преведе през тъмен тунел от дървета, преди най-накрая да завърши при третия и най-висок водопад. По пътя има и два по-малки водопада, които предлагат гледки, които са по-уединени от тези на първите два водопада. Първият е точно встрани от утъпкания път, докато трябва да се спуснете по наклон, за да стигнете до втория.

Колко струва входа?

Крушунските водопади са невероятно място, което си струва да видите. Има малка такса за влизане във района на водопадите (5 лв. към март 2022 г.), която можете да платите само в брой. След като заплатите таксата, ще ви бъде дадена карта на района на водопада, което е чудесен начин да се ориентирате и да проучите какво е налично. Картата показва къде има места за пикник, както и различни туристически пътеки, които водят до различни места в парка. Преди самата пътека има и тоалетни, които посетителите могат да използват.

Самите Крушунски водопади са абсолютно зашеметяващи – особено през дъждовните сезони, когато по тях се стича повече вода – и разходката през тях се чувства като в съвсем друг свят.

Места за настаняване в Ловеч

Допълнителни опции за разходки и забележителности ако имате повече свободно време

Ако имате повече време, можете да планирате пикник на самите водопади. Има много подходящи безедки за това. Ако имате излишни пари, най-добрият начин да се насладите на Крушунските водопади е да нощувате в някоя от стаите на хотела. Можете също така да поплувате в басейна или да се потопите в една от горещите вани. А ако искате да яздите кон през гората, предлагат и това! Hotel & Relax Zone Cattleya предлага много допълнителни услуги и екскурзии. Така че, ако търсите бягство от града с всичките си нужди, това е!

360 Виртуален тур на Крушунските водопади

Видео за Крушунските водопади

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!