Лавандулови полета в България

В последно време лавандулата се е превърнала в символ на фотографията в България. Снимки Лавандуловите полета заливат интернет пространството особено през месеците юни и юли. Затова аз реших да направя нещо по различно и да организирам фотосесия с модел в лавандулово поле.

Не е лесно да намерите поле с лавандула, ако не сте виждали къде се намира. Когато търсех в интернет, локации на лавандулово поле, не можах да намеря такива. Като цяло хората, не обичат да споделят къде се намират, за да запазят за себе си това прекрасно място за снимки. Ето защо създадох карта, с някои от местата на лавандуловите полета в близост до Казанлък. Тази карта е само пример и отправна точка, в района има много полета от лавандула, които ще намерите и сами минавайки по пътя за Казанлък. Но така ще имате сигурна локация за поне едно лавандулово поле.

Лавандулови полета в България има в много райони – Горно-тракийската низина, Централна Северна България и дори по морето около Бургас и Варна. Лавандулата цъфти в края на месец май и в началото на месец юни. През този период много често можете да видите автомобили спрели покрай пътя и хора опитващи се да хванат в кадър прекрасния лилав цвят на лавандулата.

Разбира се има причина лавандуловите полета да са толкова атрактивни и да привличат дори чуждестранни фотографи, който минават хиляди километри, за да снимат цъфналите цветя. А причината е невероятният наситен синьо-лилав цвят, който създава невероятен контраст когато се снимат пейзажи или портрети.

Лавандулата е доста ценна и затова в последно време полетата в България стават все повече и повече. България е един от най-големите производители и износители на етеричното масло, което се произвежда от лавандулата.

Лавандула

Лавандулата се използва основно в парфюмерията, като намира приложение и в производството на бои и лакове, ароматизирани сапуни, използва се като противоерозионна култура и е едно от най-ценните медоносни растения.

За да съществя обаче замисълът ми за фотосесия в лавандулово поле, първо трябваше да открия такова. Доста се порових в интернет, но за съжаление информацията там е доста оскъдна за това къде точно се намират лавандуловите полета. Указанията за локацията им са доста общи и не става много ясно.

След като обиколих почти целият район около Казанлък мога да кажа, че най-големите лавандулови полета се намират преди и след отбивката за село Тъжа. Преди тях и около селата Манолово и Търничени има също полета, но са доста зле поддържани – обрасли са в бурени и цветът на лавандулата почти не се вижда.

Други по малки полета има по пътя от Казанлък към Шипка. Почти целият път е осеян с малки квадратчета лилав цвят, които изпъкват на фона на целият пейзаж. За съжаление обаче те са много малки за да се правят пейзажни снимки на който полето с лавандула е толкова обширно, че чак преминава зад хоризонта. Но тъй като аз бях решил да правя портрети точно такова малко поле беше чудесно за тази цел. Беше обградено от всички страни със слънчогледови насаждения, което придаваше много интересен контраст на района.

След като открих подходящото място трябваше да се заемем за работа. Само да предупредя хората който искат да снимат в полетата да внимават, защото както казах тя е много ценна и повечето места се охраняват денонощно. Ако видите пазача е по добре да го помолите учтиво и да го предупредите преди да навлезете в полето, защото в противен случай пазачите са много изнервени и след това вече няма да можете да го убедите да останете дори и да е само за снимки. В моят случай нямаше пазач, но почти всички минувачи с коли и велосипеди се спираха за да видят какво точно се случва 🙂

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!