Пещера Магурата през зимата (Рабишка пещера)

След посещението ми на крепостта Баба Вида по план трябваше да се отбия и през пещера Магурата. От град Видин пещерата се намира на около 50 км. Ако пътувате от Видин задължително хванете пътя през Жеглица и Димово! Аз направих грешката да пътувам през Буковец и Раковица и съжалих многократно. Изобщо не мога да повярвам, че този път го има отразен на картите и навигацията. От някогашният път са останали само спомени и дупки. И тези 50 километра ми се сториха като 500. Ако пътувате от Белоградчик, Монтана или Враза отново трябва да хванете пътя през Димово, най-безболезнен е. От Белоградчик пещера Магурата се намира само на 17 км.

Точно на самата отбивка към пещерата се намира хотелски комплекс Магура, от там трябва да поемете нагоре по отбивката, където ще стигнете до едно разклонение. На него трябва да поемете наляво или по скоро да продължите направо, там се намира входната точка към пещерата. Има стара табела която ще ви насочи.

В края на пътя ще стигнете до обособен паркинг и заведение, което за съжаление отдавна не работи. Обикновено там има човек който ще ви насочи към входа на пещерата. Има и табели малко преди стълбите нагоре.

Пещера Магурата

След като изкачите стълбите ще стигнете до малка поляна където има поляна обособени пейки, малка сграда в която продават билети и будка където можете да си купите кафе и нещо за хапване (в силният сезон от Май до Октомври). През останалите месеци павилиончето не работи. Билета за вход в пещера Магурата струва 12 лв за възрастен (към дата 15.03.2022). Влизането в пещерата става на групи на всеки кръгъл час, когато има 2 екскурзовода. Ако е наличен само 1 екскурзовод беседите са през 2 часа. Пред входа на пещерата има няколко табели показващи разположението на пещара Магурата и други интересни пещери в района.

Места за настаняване в района на Видин

Магурата е проходна пещера, което означава, че се влиза от единият край и се излиза от друг. Изхода от пещерата е на 2 км от самият вход. Тоест като излезнете от другият край ще трябва да се върнете до паркинга, пред входа ако сте си оставили автомобила там. Във силния туристически период има влакче, което ви връща от изхода, до паркинга. Но тъй като аз бях там Март месец, влакчето още не беше стартирало.

Другият вариант е да си оставите автомобила на изхода и да се разходите пеша до входа на пещерата. Така като приключите обиколката ще можете да се качите на автомобила си и да потеглите директно към следващата ви дестинация.

Също трябва да знаете, че залата със рисунките на пещерните хора от времето на палеолита е затворена за посетители по заповед на ЮНЕСКО с цел опазване. Но въпреки това посещението на пещерата си заслужава напълно. Още с влизането, Магурата ще ви заплени с колосалните си размери.

Места за настаняване в района на Белоградчик

Общата дължина на пещерата е около 2500м, а температурата й е 12 градуса целзии през цялата година. Обособени са огромни зали и галерии, където се провеждат концерти и други събития. Част от рисунките в пещерата датират от късният палеолит, което означава 8000 г. пр. н. е. Рисунките са правени с гуано (тор от прилепи) и в повечето случаи изобразяват лов.

Освен рисунките в пещера Магурата можете да видите траниционните сталактити, сталакмити и сталактони. Както и причудливи фигури наподобяващи приказни герои, известни личности и предмети от бита. Много пещерни прилепи населяват пещерата и тях ще можете да видите много отблизо.

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!