Уникалната Пещера Стълбицата

В търсене на забележителности, които да видя около Ловеч, освен Крушунските Водопади и Деветашката Пещера, попаднах на невероятни снимки от уникалната Пещера Стълбицата. Пещерата наистина е зашеметяваща със своята форма и начин на образуване, затова снимките от там са много интересни и се отличават от снимките направени в други пещери в България.

Пътят до пещера Стълбицата като цяло е добър до село Кърпачево. Има много места за спирки и снимки. Най-интересното от които е “Погледно масто Каньона”. Гледкато от него към долината на Деветашкото плато и Ловешката долина е невероятна. От село Кърпачево се поема по една чакълеста отбивка и малко след нея, особено в зимните месеци и след дъждовни дни се образуват огромни кални локви, които няма как да бъдат преминати с нисък автомобил. А след тях на малка част от пътя, където се стичат дъждовните води са се образували огромни коловози, които също са пречка за ежедневните автомобили. След това пътя се оправя, чакълест е, но може да се пътува със всякакъв тип автомобил.
Аз се опитах да премина трудният участък с автомобила си, но се отказах. Рискът от засядане или огромни поражения по колата беше прекалено голям. А й разходката до там е доста приятна в ранните и късните часове на деня.

Разстоянието от село Кърпачево до Пещера Стълбицата е около 3 км, като чакълестия път е около 2. Това са около 40 минути разходка пеша.

Името на пещерата идва от стъпаловидното й образуване през времето. Уникалната пещера се води пропастна по класификация и не случайно за да стигнете до началото й трябва да слезете по голяма метална стълба.

Има съвсем лек наклон нагоре в самото начало на пътя и след това е съвсем равно. Пътя минава покрай обработваеми земи и много малко гориста местност. Указателните табели са оскъдни, но все пак ги има. На няколко разклона обаче не става ясно на къде трябва да поемете и е по добре да ползвате карта или GPS.

Места за настаняване в Ловеч

В самия край на пътя ще видите едно разширение и ще се зачудите къде за бога е самата пещера Стълбицата? На самото разширение има няколко дървени постройки – едната наподобява беседка, има обособено барбекю, но общо взето вече всичко се е разпаднало. Личи си, че в началото мястото е било стопанисвано и обгрижвано, но явно всичко е приключило.

Цялата пещера е обрасла в растителност и една много малка табелка указва от къде трябва да си проправите път за да стигнете до Стълбицата, която ще ви отведе надолу в пещерата. Още при вида на входа ще затаите дъх. Ще виждате просто една метална стълба, която води към тъмна бездна.

пещера стълбицата

Места за настаняване до село Кърпачево

След като съберете смелост, слизайте по Стълбицата много внимателно, обикновено винаги е влажна и хлъзгава. Много важно е да си носите някакви по топли връхни дрехи, защото температурата в пещерата е много ниска целогодишно и ако сте се изпотили от разходката има голям шанс да настинете при престоя вътре.

stalbitsata cave

Много хора опреличават уникалната пещера Стълбицата на прехода между ада и рая. И щом стигнете до долу ще видите, че изглежда точно така. Светлината вътре е много оскъдна и трябва много да се внимава със всяка стъпка. Ако искате да обиколите по обстойно пещерата определено ще ви трябва екскурзовод или опитен водач.

слънчев лъч пещера стълбицата

Ако искате само да заснемете лъча от слънцето, който прониква в пещера Стълбицата, можете да го направите през проблем. Лъчът се вижда почти през целият ден, когато има силно слънце. Вече зависи от това къде точно искате той да бъде разположен, за да направите перфектната снимка.

лъч светлина пещера стълбицата

Определено гледката си заслужава. Малко са пещерите в който прониква слънчева светлина и толкова ясно да се вижда лъчът от слънцето. Точно тези два фактора правят пещера Стълбицата уникална за България, както и за целият свят.

360 Виртуална обиколка в Пещера Стълбицата

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!