Пещера Утробата – тракийско светилище

Пещера Утробата е култов тракийски комплекс намиращ се по пътя край река Боровица, в близост до село Илиница. Това е забележителност, която щом стигнете и я видите с очите си веднага разбирате от къде идва името й. Пещерата представлява процеп в скала с формата на женски полов орган (матка или утроба).

Началото на пътеката по която се стига до пещерата, се намира на един от завоите по пътя между селата Ненково и Пъдарци.

На завоя има табелка, която обаче е вече доста стара и почти не се вижда. В допълнение на това началото на пътеката минава през гъста гора, без никаква маркировка. През дъждовните месеци дори утъпканата пътека се размива и е доста трудно да се ориентираш в първите няколкостотин метра. Началото е доста стръмно, с храсти и бодли, паднали дървета и почти през цялото време си наведен. След дъжд изкачването е почти невъзможно. Казвам го от опит 🙂

Пещера Утробата

След като излезете от гората вече има добре маркиран скален път до пещера Утробата. Изкачването трае между 1.5 и 2 часа със средно темпо и почивки. По пътя има няколко беседки на които можете да си починете и голям каменен заслон малко преди култовия комплекс. От заслона гледката е просто уникална – толкова много зеленина, като прозорец към друг свят.

От заслона трябва да продължите нагоре по скалистата планина, следвайки маркировката. Почти на върха ще видите една метална стълба която води до отвора на пещера Утробата.

Изкачвайки се по стълбата пред вас се появява цепнатина в скалата с височина около 3 метра и широчина 2.5 метра. Първоначално дълбочината на пещерата е била близо 16 метра, но в последствие траките са доизкопали кухината и сега тя достига 22 метра. В края на пещерата има оформен олтар (вулва), който Траките са ползвали за култ към Великата богиня-майка. Сега хората които посещават пещерата оставят плодове и други предмети в знак на благодарност.

Интересен феномен, който археолозите наблюдават още при откриването на пещера Утробата е светлинният лъч във формата на фалос, който прониква в пещерата през зимните месеци и достига до самият олтар. Според учените това символизирало свещеният брак между Богинята-майка и Слънцето.

Влизайки в пещера Утробата осъзнаваш, че си на много мистично място. Малко над самият култов комплекс има изкопани ниши, които са характерни за племето Траки и които могат да се наблюдават почти из цяла България. Учените все още на са сигурни за какво точно са се използвали, което придава още по-голяма мистичност на пещерата.

пещера утробата
Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!