Разходка до пещера Леденика край Враца през зимата

Пещера Леденика беше в моят списък от забележителности за посещение по време на моята разходка до Северо-Западна България и най-вече Врачанският балкан. Намира се на 16 км от град Враца и входа й е разположен на 830 м над морското равнище.

До пещера Леденика можете да стигнете като тръгнете от град Враза в посока Згориград. Малко преди него има отбивка към хижа Пършевица, към която трябва да поемете. По средата на пътя ще видите друга отбивка към самата пещера. По принцип пътят е мнодо добър и дори през зимата се почиства редовно. Единствено на самата отбивка към Леденика, дори и след почистването, има навявания от сняг, тъй като пътя върви по равната част на Врачанския балкан. Трябва да се внимава като се кара там, но не е нещо страшно.

Бях приятно изненадан като стигнах до района на пещерата, който ще разпознаете по сградата на Хижа Леденика. Освен, че пътят беше добре почистен въпреки обилния снеговалеж, но и това че около пещерата има изграден развлекателен парк със много забавления за деца – въжена линия, стена за катерене, детска площадка и много други. Самият посетителски център също изглеждаше много модерно. До колкото разбрах 2005-та година цялата инфраструктура около пещера Леденика е била подновена.

Пещера Леденика

В сградата на самият посетителски център можете да се стоплите в студените зимни дни, да разгледате макетите на района около пещерата, снимки, 3D визуализации и 5D кино, които се заплащат допълнително. Там има тоалетна и ведндинг машина за напитки и снаксове. Има и обособена част, която приличаше на кафене-ресторант, но може би работи само през летните месеци, защото през зимата изглеждаше затворено и се използваше само от персонала.

Места за настаняване в района на Враца

Цената за входа в пещера Леденика е 12 лв за възрастен (към дата 03.03.2022). Влизането в пещерата става само с екскурзовод, а беседите се провеждат на всеки кръгъл час през зимните месеци. Предполагам през лятото са по често. Така или иначе в района има доста развлечения с които да си изгубите част от времето. Входа към пещерата се намира от другата страна на посетителския център и към него водят няколко реда стълби. Които за разлика от пътя до пещерата, бяха доста заледени. Не знам дали персонала просто не смогва да ги почисти, заради постоянните валежи, но определено трябва да се внимава как се стъпва. По принцип снимките в пещерата са забранени, затова качеството им няма да е страхотно, тъй като трябваше да ги правя без да забележи екскурзовода.

Самата пещера е дълга 320 м и има общо 10 зали. Името си получава от уникалните ледени сталагмити, сталактити и сталактони, които ви посрещат още в първите две зали. Точно заради си заслужава пещера Леденика да се посети през зимата, тъй като те се стопяват през по топлите месеци, въпреки постянната немпература от 8 до 16 градуса. Даже през март месец, когато аз бях там те бяха почти изчезнали.

Места за настаняване в района на Мездра

Леденика е изключително добре украсена и смело мога да потвърдя, че е една от най-красивите пещери които съм виждал. Най-популярната част от пещерата е Концертната зала, която наистина е огромна. Ежегодно в нея се провеждат подземни концерти, които предполагам са невероятно изживяване.

По време на екскурзоводската обиколка ще чуете стардартното за почти всяка пещера оприличане на част от образуванията в приказни герои, известни личности и други, като например Дядо Коледа и Къщичката на Баба Яга. В пещера Леденика живеят 53 животински вида, сред които и насекомото Светломразец, което умира при досега до слънчева светлина. По време на обиколката ще видите много от постоянните обитатели на пещерата, а именно прилепите. В пещерата има малко, синтрово езеро, което според поверието изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него.

Ако имате време след разходката до пещера Леденика и пътувате в посока Мездра през Лютиброд, бих ви препоръчал да посетите къщата музей на Баба Илийца. Тя се намира в село Челопек, което пък е отправна точка към паметника Околчица.

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!