Розобер по време на празника на розата (2024)

Тази година привлечен от голямата рекламна кампания за Празника на розата, реших да направя няколко пътувания до Казанлък и да заснема ритуала Розобер и Розоварене, както и съпътстващите ги празнични събития в района.

По традиция самият ритуал Розобер се провежда през почивните дни в края на май и началото на юни. Тази година Празникът на розата започва от 12 май и продължава до 4 юни, с богата програма и многобройни тържества, концерти и фестивали провеждащи се на различни локации в град Казанлък.

Розобера като ритуал датира от 1903 година и се провежда в селата около Карлово и Казанлък. Тъй като Празникът на розата се провежда на разменни начала между тези две области, тази година ритуалите бяха съсредоточени основно в селата около Казанлък – Ръжена, Кънчево, Горно Изворово, Горно Черковище, Розово и Енина.

Празник на розата

Ритуалите се провеждаха само събота и неделя, като всеки ден ритуала беше във различно село. По 100 годишна традиция хората от съответното село се обличат в носии и традиционни облекла, пеят и танцуват за плодородие и голям урожай.

Приятна изненада за мен бяха големият брой млади хора участващи във Празника на розата, което. Похвално е, че младите хора се опитват да запазят традицията и културното наследство в България.

Къде да отседнете в Казанлък

Даже и децата участваха активно в Розобера, песните и танците.

Тази година имаше доста чуждестранни туристи, което също беше много радостно. Най-многобройни бяха гостите от Китай и Япония, които по традиция много уважават розобера и българската маслодайна роза.

За мен много интересно беше да видя розоваренето и по-скоро как е било извършвано преди години, как точно се добива така наречено розово масло.

Отделно ритуалите в селата, по време на Празника на розата, в самият Казанлък има съпътстваща програма с най-разнообразни конкурси, фестивали, надпявания, надигравания и др. Програмата в началните дни на фестивала е основно в съботите и неделите, като последната седмица, всеки ден има събитие което можете да посетите. Доста интересни за мен бяха: Изложбата и дегустацията на традиционни хлебни изделия, Мажоретното шоу и Карнавалното шествие.

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!