Събор Хайдут Генчо в местността Дюлите край Хисаря

Миналата година успях да посетя Българският събор Хайдут Генчо, който се провежда в квартал Момина Баня, на поляните в местността Дюлите край Хисаря. За съжаление чак сега успявам да напиша пост за това събитие, но тъй като то се провежда всяка година може би ще е интересно и полезно за тези които биха желали да посетят събора.

По долу ще видите карта с отбелязана точка къде точно се намира местността Дюлите в Хисаря. Въпреки че, на основните входни точки в Хисаря винаги има табели насочващи към събор Хайдут Генчо. Района в който се провежда събора, се използва и за мото полигон.

Целта на събор Хайдут Генчо е да съхрани и популяризира българското културно-историческо наследство и традиции. Събора продължава три дни, като стартът на събитието се дава в петък вечерта.

Български събор Хайдут Генчо

По време на събора Хайдут Генчо има десетки съпътстващи събития и богата фолклорна програма. Лично за мен най-интересни бяха възстановките с участието на хайдушките чети, тъй като подобни събития се провеждат много рядко в България. Една от възстановките които можете да видите е слизането на хайдушката чета и посрещането им с хляб и сол.

По време на целият събор можете да видите най-различни традиционни облекла за хайдутите по онова време. Можете да разгледате оръжията – пистолети, пушки и саби с които са се сражавали четниците.

По време на събора Хайдут Генчо се провеждат и много демострации на традиционни занаяти като – калиграфия, тъкане на керемида, правене на подници, плъстене на вълна и много други. Правят се и много традиционни ястия като – боб по хайдушки, петровденски курбан, тутманик, сладка баница и други.

Другото интересно за мен събитие беше провеждането на пехливански борби – отново възстановка, която не можете да видите на друг събор. Пехливанските борби по принцип са традиционни за съседна Турция. При тях участниците – пехливани, се намазват обилно със лой или растително масло преди мача. Едно от задължителните условия е борците да са голи от кръста на горе. Целта е противника да се тушира което е доста трудно заради мазните тела.

Първоначално, една от идеите на организаторите беше всички участници и гости задължително да бъдат облечени в традиционно облекло – носии или стилизирано българско облекло. За съжаление тази идея не се осъществи, тъй като не всеки разполага с такова облекло. Все пак 90% от присъстващите на събора Хайдут Генчо са облечени носии и традиционно българско облекло, което те пренася във времената на Българското възраждане.

Главната атракция за мен по време на Българският събор Хайдут Генчо беше възстановката на хайдушкото възстание. По долу ще видите кратко видео от възстановката, което се проведе по залез слънце, след което събора завърши със нестинарско хоро.

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!