ТОП 3 забележителности в Ловеч

Ловеч, седмият по големина град в България, се намира в центъра на Дунавската равнина, на около 150 километра източно от София. Това е прекрасен град, пълен с исторически забележителности и изобилие от култура. Една от най-емблематичните атракции в Ловеч е Покритият мост на Кольо Фичето, който съществува от 1877 г. Ако търсите място, където да опознаете историята и културата на България, Ловеч е едно от местата което си заслужава да посетите. В тази публикация ви дам три причини, заради които Ловеч трябва да бъде начело в списъка ви, когато става въпрос за планиране уикенд разходка. От Покрития мост до Дели хамам и крепостта Хисаря, в Ловеч има по нещо за всеки.

Малко информация за Ловеч

Ловеч е средно голям град в България, разположен в полите на Стара планина. Той е дом на много красиви забележителности и много дейности с които можете да запълните един уйкенд. Една от най-известните забележителности в Ловеч е Покритият мост над река Осъм от 16 век. Мостът е дело на Уста Кольо Фичето. Уста на турски означава майсто. Друга популярна забележителност е Дели Хамам, стара османска баня, построена през 1581 г. Крепостта Хисаря е друга ключова забележителност, която съществува от 6-ти век и предлага зашеметяваща гледка към града и околностите. Ловеч също е дом на много други неща, които можете да видите и правите, включително църкви, музеи и паркове. В този очарователен град има по нещо за всеки – от култура до почивка. Ловеч има дълга история, започваща като древно тракийско селище през 7 век пр.н.е. След което е завладян от римляните през 1 век пр. н. е., които дават на града сегашното му име. През Средновековието Ловеч се превръща във важен търговски център по пътя от Константинопол. По време на османския период Ловеч се превръща в един от най-могъщите градове в България и е мястото на няколко битки между българските въстаници и османските сили. Днес Ловеч все още е известен със своята история, но е и модерен град с много интересни забележителности.

Къде се намира покритият мост?

В центъра на Ловеч се намира една от най-красивите архитектурни забележителности в България – Покритият мост. Този забележителен мост е проектиран и построен от Кольо Фичето, който е построил идентичен мост и в близкия Калофер. Завършен през 1877 г., този исторически мост е служил като важен транспортен коридор от създаването си.
Мостът се свързва централната част Ловеч с площад Тодор Кирков. Той е шедьовър на известния български майстор Никола Фичев, известен още като Кольо Фичето. Този покрит мост е един от най-известните в България и истинското бижу на Ловеч. Мостът е ремонтиран и реновиран многократно, но все още е запазил оригиналната си красота и чар.

Какво е специалното на покритият мост в Ловеч?

Ами най-вече това, че е покрит, което е невиждано нововъведение по онова време. Покритият мост на Кольо Фичето има уникални характеристики и дизайн за епохата, в която е построен. Мостът е един от малкото останали в Европа, на които има магазини. Изцяло е покрита с дървена конструкция, предпазваща пешеходците и магазините вътре от атмосферните влияния.

Места за настаняване в Ловеч

Как е бил построен?

След като наводнението през 1872 г. почти напълно разрушава моста за достъп до града, местният полицейски началник възлага на известния български майстор Кольо Фичето да построи нов. По време на строителния процес всеки ловчанин е дал своя принос, независимо дали като е работил сам или е дарявал пари за заплати на други работници. Покритият мост е изграден върху дървени колони и първоначално е имал шест арки с обща дължина 84 метра. Строежът завършва през 1874 г.

За съжаление по късно е унищожен от пожар в нощта на 2 срещу 3 август 1925 г. и на негово място през 1931 г. е построен модерен железопътин мост, но в крайна сметка е заменен с художествена реконструкция по оригиналния проект на Фичето през 1981-82 г. В момента покритият мост е с дължена 106-метров и в него се помещават 14 магазина.

Какво ще намерите в Покритият мост в Ловеч?

Магазините вътре в моста продават сувенири за любителите на изкуството, включително картини, книги, керамика и др. В сладкарницата на моста се продават традиционни български вкуснотии като баница и баклава и други десерти.

Места за настаняване в Плевен

Други забележителности в близост?

Покритият мост в Ловеч свързва площад Тодор Кирков с главната улица на града. След като посетите площад Тодор Кирков можете да преминете по моста и да се разходите из центъра на град Ловеч, като тръгнете надясно. Там можете да видите паметника на Екзарх Йосиф и църквата Св. Кирил и Методий. Ако тръгнете наляво, там ще откриете стария квартал на Ловеч наречен Вароша и средновековната крепост Хисаря. В същата посока са и старата градска баня Дели хамам.

Дели Хамам - старата градска баня на Ловеч

Дели Хамам една от най-популярните атракции в Ловеч. Това е турска баня, разположена в близост до Покрития мост и Ловешката крепост в центъра на града. Построен през 16-ти век, Дели Хамам все още стои като архитектурен спомен за миналото. Вътрешната част на банята е изработена от бял мрамор, което й придава уникален вид и усещане. Посетителите могат да направят обиколка на банята,  която е превърната в единствената виртуална атракция в Европа, посветена на водата. Вътре през стъклен под можете да видите реставрирана в оригиналния си вид отоплителна система „хипокауст“, а благодарение на интерпретативни програми и мултимедийни ефекти посетителите могат да наблюдават и научат много интересни събития и факти за водата. Билета за вход (към 09.10.2022) е 7 лв. Можете да си купите комбиниран билет, който позволява посещението на крепост Хисаря и Дели Хамам, който струва 12 лв. Така ще спестите 5 лева, ако смятате да посетите и двете забележителности.

Дели Хамам е последният турски хамам, използван като градска баня в страната. Архитектурата на сградата се вписва много добре в цялостния облик на квартал „Вароша”, а куполът преминава последователно през три барабана – осмоъгълен, 16-ъгълен и кръгъл, всеки със собствен покрив и корниз. На върха се издига цилиндричен фенер отвътре и шестоъгълен фенер отвън. Банята има изградена уникална водна отоплителна система /хипокауст/, позната и използвана при изграждането на подобни съоръжения още от древността. Общата площ на терена в който се намире е 1060 кв.м. Каменните стени на сградата  са дебели 100-120 см, Отворите за вратите и прозорците са с малки размери от 60 до 120см. Пещта и допълнителната техника са прикрепени директно към санитарните помещения и склада за въглища. Голямата съблекалня завършва с масивен полусферичен купол на 10 м над пода. Отгоре има цилиндричен фенер отвътре и шестстенен отвън, чийто вътрешен диаметър е 1,50 м и на всяка стена има по един прозорец.

Дели Хамам е отличен избор за тези, които искат да опознаят историята и културата на Ловеч.

Крепостта Хисаря в Ловеч

Една от най-важните забележителности на града е Ловешката крепост, разположена на хълм с изглед към стария град. Крепостта е един от най-старите паметници в Ловеч, датираща от 6 век, когато е построена за първи път. Тя впечатлява, с високите си стени и кули, изпъкващи на фона на хоризонта.
Крепостта предлага на посетителите страхотна гледка към града, а в ясен ден можете дори да видите Покрития мост, Дели Хамам както и други забележителности на града. Крепостта е отворена за посещения през цялата година, като билета за вход (към 09.10.2022) е 10 лв. Можете да си купите комбиниран билет, който позволява посещението на крепост Хисаря и Дели Хамам, който струва 12 лв. Така ще спестите 5 лева, ако смятате да посетите и двете забележителности. Има и експонати за историята на крепостта, с няколко изложени артефакта. В крепостта има и кафене, където можете да се насладите на освежителни напитки или просто да се отпуснете и да се насладите на зашеметяващите гледки.

Разглеждането на крепостта Хисаря е задължително за всеки, който посети Ловеч. Независимо дали искате да разгледате историческата част или просто да се насладите на гледката от стените й, това определено е място, което няма да искате да пропуснете. Докато се разхождате из територията на града, не забравяйте да отделите малко време, за да разгледате близкия покрит мост на Кольо Фичето и Дели Хамам. Този мост е построен през 1874 г. и пресича река Осъм, осигурявайки красива природа по време на разходката ви. След като пресечете моста, не забравяйте да се отбиете до Дели Хамам – османска баня – която е пълна с интригуващи архитектурни детайли като куполни тавани и стени с плочки. Ще можете да се любувате не само на интериора, но и на външната градина, която води надолу към бреговете на река Осъм. С толкова много интересни неща за разглеждане и правене около крепостта Хисаря в Ловеч, не е чудно защо тази атракция остава една от най-популярните забележителности в града. През вековете Ловешката крепост е била епицентър на доста битки. Нападана е през 11 век от печенегите, през 14 век от османските турци и отново през 16 век от руснаците. Въпреки бурното си минало, крепостта стои и днес в целия си блясък, благодарение на добре запазените си стени. Това е наистина забележителна гледка, която със сигурност ще остане в спомените ви дълго след като сте си тръгнали от Ловеч.

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!