Червената църква до град Перущица

Търсейки интересна забележителност в близост до Пловдив, тъй като нямах много време да пътувам, а ми се снимаше, открих много статии и материали за Червената църква край Перущица. Устройваше ме перфектно, защото се намираше на не повече от 25 км. За съжаление обаче никъде не можах да намеря къде точно се намира тази Червена църква. Единственото което пишеше е, че се намира в района на град Перущица. В един сайт намерих уж точните координати и тръгнах. Естествено координатите се оказаха тотално грешно и след 5 минути шофиране по коларски път и 10 минути оглеждане за Червената църква, се оказа, че съм на съвсем грешно място. Добре, че бях на един хълм и видях самата църква в далечината и съответно успях да се ориентирам. Точно затова тук слагам точните координати на Червената църква край град Перущица.

червената църква

 

Ако пътувате с кола то на основният път за Перущица се спира на точка А и се тръгва пеша по нова павирана пешеходна алея, която минава покрай самият канал. Стига се малко преди точка В, където е направен нов информационен център за посетители. Изобщо цялата база е много добре устроена. Всичко е субсидирано по Европейски проект за над 2 млн. лева. В самият център можете да получите повече информация относно Червената църква, както и да си купите сувенири. За да разгледате църквата се плаща вход от 2 лева, като самата църква се намира зад информационния център и до нея се стига отново по павирана пътека.

 

Отново малко нямах късмет, тъй като имаше младоженци, които си правеха фотосесията тук. Естествено ме помислиха за част от фотографския екип 🙂 Обясних им, че съм на разходка, дошъл съм да снимам църквата и че ще ги изчакам да приключат.

Червената църква

{gallery}/blog/fotopisi/chervenata-carkva/gallery{/gallery}

Разбира се не се сдържах да направя и една панорама 🙂

Червената църква е раннохристиянска базилика построена около V век н. е. На времето е носела името “Света Богородица”, но е станала известна под името Червената църква заради червеният хоросан от който е изградена.
От много снимки дори не разбрах кога е изгряла луната 🙂

червената църква с луна

 

Дори след като вече се е стъмнило пак може да посетите архитектурната забележителност, тъй като самата църква и пешеходната алея са осветени.

червената църква през нощта

 

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!