Язовир Жребчево и потопената църква Свети Иван Рилски

За посещението ми на язовир Жребчево и останките от църквата Свети Иван Рилски ме вдъхновиха снимките на известни български фотографи и най-вече на може би най-добрият пейзажист в България – Евгени Динев (www.evgenidinev.com). От него съм черпил вдъхновение не веднъж. Снимката на потопената в езерото църква наистина е впечатляваща. Имах тайната надежда църквата Свети Иван Рилски и сега да е потопена в язовира, но също така имах опасения, че в горещите летни месеци нивото на язовира спада доста и може да не заваря тази уникална гледка. След като посрещнахме изгрева на магистрала Тракия, продължихме към язовир Жребчево.

изгрев магистрала тракия

Пристигнахме почти навреме за добри снимки. Вече като бяхме на мястото осъзнах, че не съм прочел нищо за самият язовир и за селото което някога е заемало тази територия. Беше ме много яд, тъй като мястото наистина е много интересно. Виждат се дори основите на къщите, които зимата и пролетта са потопени под водите на язовира.

язовир жребчево

 

След завръщането ми все пак се разчетох и се оказа, че селата под водите на язовира са цели 3 – Жребчево, Запалня и Долни Панчарево. Язовир Жребчево е 4-ти по големина в България.

язовир жребчево

 

Църква Свети Иван Рилски

Самата църква Свети Иван Рилски – още с пристигането ни разбрах, че няма да я видим потопена. Малко разочароващо, но въпреки всичко времето беше много хубаво и снимките се получиха интересни. Църквата е единствената останка от село Запалня.

 

{gallery}//blog/fotopisi/yazovir-zhrebchevo/gallery{/gallery}

Язовир Жребчево е едно наистина много интересно място, не само като забележителност, но и за почивка. Имаше много хора на палатки около язовира, рибари и хора със лодки. Около язовира имаше много интересни птици – щъркели и други щъркелоподобни, които за съжаление не разпознах и не успях да заснема. Бяха прекалено страхливи – не се доближихме и на 500 метра от тях и те вече бяха излетяли. Надявам се отново да имам шанса да посетя мястото и този път да заваря църквата Свети Иван Рилски потопена във водите на язовира.

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!