4 сезона Пловдив – едногодишен таймлапс на град Пловдив

С този пост бих искал да ви педставя един от най-трудните, но и може би един от най-интересните фотографски проекти, които съм захващал, а именно – 4 сезона Пловдив

Идеята за този фотографски проект ми дойде след като видях едно видео в Youtube от TED конференция, където фотографа Stephen Wilkes разказваше как прави своите невероятни снимки “от Ден към Нощ” (Day to Night). В него той обясняваше как е направил снимката на кея Санта Моника в Лос Анджелис. Гледах видеото с отворена уста и въпреки, че съм се занимавал с фотография доста време, не можех да повярвам какви неща могат да се постигнат в една снимка и какво въздействие може да има тя.

Бях невероятно вдъхновен от презентацията и препоръчвам на всеки фотограф, а и не само да я види. В нея той засяга и други теми като времето и как може то да се запечата на една фотография. Точно тази идея за времето ме накара да се замисля – какво повече може да се направи, как да развия тази идея и да направя нещо още по интересно свързано с темата за времето. Най-доброто за което се сетих беше просто да увелича обхвата – Stephen Wilkes показва как минава времето на дадена локация за един ден, аз мога да покажа за една година.

4 сезона Пловдив

Така се роди идеята за проекта 4 сезона Пловдив. Имам щастието да живея на в град, който се намира на такива ширини, на които природата показва своите разнообразни 4 сезона. И които с времето за съжалени все повече се превръщат в само 2 сезона. Още една причина да ги запечатам на снимка, докато все още е възможно. Основната ми идея с фото проекта 4 сезона Пловдив беше, да покажа промяната на градската среда и природата в нея по време на четерите годишни сезона. Затова локациите в Пловдив които подбрах за проекта бяха съчетание от известни места и забележителности, които обаче са свързани и със природата на града.

Общо взето 4 сезона Пловдив е таймлапс, продължението на който е цяла една година. По принцип на мен самият проект ми отне доста повече време, тъй като времето и сезоните са едно от най-непредвидимите неща осъществяването на снимките не беше никак лесна задача.

Ставане рано сутрин, бягане от работа – само и само да хвана подходящото време, планиране на времето и локациите така, че да ги обхвана всички за най-кратко време, мръзнене във ветровитото и студено време са само част от нещата които трябваше да преживея за да осъществя този проект. Самата техническа част по заснемането и обработката на снимките също не беше лесна задача. Трябваше да изполвам доста интересни техники, за които най-вероятно ще разкажа в друга статия в раздела за фото уроци.

Както споменах 4 сезона Пловдив е най-трудният фото проект който съм осъществявал до сега. Но същевремено е най-креативният и с най-голямо удовлетворение лично за мен. И въпреки всички трудности и изпитания, през които трябваше да премина смятам, че напълно си е заслужавало тези усилия.

Мисля, че съм успял да запечатам едни невероятни моменти в град Пловдив и промяната му през четерите годишни сезона. Както споменах, дали от глобалното затопляне или от други фактори, времето и сезоните се променят. Много скоро е възможно да нямаме удоволствието да се насладим на това сезонно разнообразие, което спорде мен вземаме за даденост. Точно това беше една от основните причини да осъществя този фото проект. Живеем в невероятно време, в което чрез технологиите и една единствена снимка можем да “хванем” и да запечатаме времето – 1 цяла година и да я покажем наведнъж, в един момент, в един миг. Чрез фотографията можем да покажем промяната на едно място, една локация, една забележителност, за дълъг период от време и която промяна би ни убягнала в забързаното ежедневие. Този резултат беше моето вдъхновение и удовлетворение за 4 сезона Пловдив.

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!