Деветашка пещера – гигантският дом от каменната ера

Смята се, че Деветашката пещера в България е една от най-големите пещери от каменната ера в света, с доказателства за обитаване от преди повече от 70 000 години. Сред различните находки са човешки скелети, за които се твърди, че са най-старите и най-високите в Европа, както и камини и керамика от средния неолит. Тази масивна пещера е служила не само като подслон, но и като древен дом на своите праисторически обитатели.

Деветашка пещера

Красив феномен в България, Деветашката пещера е мрежа от естествени дупки, които са били използвани от хората за много цели. Някои са древни, а други сравнително нови, но всички са невероятни. Пещерите са обитавани повече от 70 000 години. През 2007 г. археолозите откриха тук най-старата известна обувка в света. Направен е от кожа и животинска козина още през 6500 г. пр.н.е.! Пещерите също са били използвани за религиозни цели; има доказателства за храм от 5400 г. пр. н. е., който е построен с камъни, гравирани с изображения на змии и скорпиони.

Самата пещера е дълга 2 442 метра, има 20 400 кв.м. обща площ, а в най-високата си точка е на 60 метра от земята.

Историята на Деветашка пещера

Този красив природен феномен съществува от хилядолетия и често е наричан Сикстинската капела на България. U-образната пещера се намира край село Деветаки в планински район в Северна България. Това е природен паметник, който е открит случайно през 1921 г., когато жителите започват да забелязват, че някои новоизкопани ями имат дупки на дъното си.
Това, което откриха на дъното, бяха входове към поредица от пещери с просторни зали с височина до 30 метра.
Едва през 1984 г., когато българският археолог Иван Георгиев официално разкопава и проучва пещерите, те стават известни като Деветашка пещера. По-късно мястото е използвано като военна база по време на Втората световна война, а след това като склад за боеприпаси.

Къде се намира?

Деветашката пещера се намира на около 15 км североизточно от град Ловеч, България. Най-близкото село е със същото име – Деветаки. Пещерата е една от най-големите в света и една от най-известните праисторически пещери в България. Освен това е основна туристическа атракция, която посреща повече от 30 000 посетители всяка година.

Места за настаняване в Ловеч

Туристически атракции вътре

Деветашка пещера осигурява местообитание за голямо разнообразие от обитатели и е дом на една от най-разнообразните подземни фауни в Европа. Ако имате успеете да посетите това природно чудо, ще откриете колосален вход, който води в огромна камера с повече от 4000 квадратни метра (43 000 квадратни фута) подово пространство. Освен това е уникална възможност да видите два различни свята; от момента, в който влезете, можете да видите, че от лявата ви страна няма нищо друго освен гола скала, но докато вървите по главния проход, от дясната ви страна има покрита с мъх камениста земя, която е създадена от вода, просмукваща се през пукнатини в скалата. Тук живеят 12 вида защитени земноводни и влечуги, както и 15 вида прилепи. Различни части от пещерата са затворени по време на размножителния период на видовете бозайници.

Как се стига до там и колко време трябва да отделя?

Най-добрата отправна точка ще бъде град Ловеч, разположен в централната северна част на България, на около 150 км от София. От там трябва да поемете по пътя за гр. Летница и на половината път има отбивка вдясно с табели за Деветашка пещера. Намира се на около 25 минути с кола. Самата пещера е много равна и всички части са лесно достъпни, но е по-добре да носите добри обувки, защото може да стане хлъзгаво след дъжд. Температурата вътре е около 7 до 10 градуса по Целзий, така че е добра идея да носите якета със себе си. Нужни са ви около 30 минути за разходка в пещерата. Зависи колко искате да отделите за снимки, защото това е невероятно красива гледка. Има няколко места с пейки, където можете да поседнете, да си починете и да се насладите на великолепието на Деветашката пещера.

Места за настаняване до Деветашка пещера

Цена на билета за вход в Деветашката пещера?

Цената за влизане в пещерата е 8 лв. Билетът се закупува на будката намираща се преди бариерата към пещерата. Доколкото знам няма обиколки с гид на Деветашка пещера, освен ако не идвате с организирана група или екскурзия. Работното време на пещерата е от 8:00 до 20:00 часа. Пещерата е с 24 часова охрана, така че е добре да дойдете навреме.

Какво друго можете да разгледате наоколо?

След Деветашка пещера можете да посетите Крушунските водопади и пещерата Стълбицата. Крушунските водопади е на около 10 километра от входа на пещерата. Това е тричасов преход нагоре и надолу. Пещера Стълбицата се намира на около 15 километра от входа на пещерата, а обратно се стига за три часа. Бих препоръчал отидете до там с автомобил или поне да покриете част от пътя.

Devetashka cave

360 Виртуална обиколка на Деветашката пещера

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!