Крепост Калето в Мездра – Археологически комплекс

Крепост Калето се намира в град Мездра и около нея има обособен археологически комплекс със няколко изложбени зали и експонати.

Самата крепост се намира на десният бряг на река Искър и до нея се стига по малко мостче, по което може да се премине и с автомобил. В края му ще видите порта с надпис Археологически комплекс Калето. Минавайки през нея ще видите обособеният паркинг за коли. Ако няма места там, тъй като е доста малък, можете да оставите колата си и преди моста, където има много повече място за паркиране.

Точно до паркинга се намира и входа към Археологическия комплекс. Билетчето за вход към дата 07.04.2022г струва 7 лева. След сградата на касата има няколко изложбени зали със картини на местни художници, както и експонати от ранното възраждане. До залите има място за отдих с пейки, както и мини амфитеатър за различни събития.

Археологически комплекс Калето в Мездра

Малко след изложбените зали има поляна на която можете да разгледате старинни стенобитни оръжия и можеде да стреляте с лък. Цената за стрелба с лък беше от 5 до 10 лв в зависимост от броя изтрели. Тук има изградено фонтанче и малко дървено мостче. Тъй като крепост Калето се намира в близост до железопътните линии на Мездра, от тук можете да видите преминаващите влакови композиции.

Места за настаняване в района на Мездра

Тръгвайки нагоре по стълбите към крепост Калето ще видите още един изложбен център с интересна архитектура. За съжаление той беше затворен когато аз посетих забележителността. След него започват същинските стълби, които ще ви отведат до крепостта.

Поради благоприятното си разположение на което се пресичат основни пътища от древността, района на Калето е събрал над 7000 години история. Тук са намерени находки и артефакти от каменно-медната епоха до Средновековието. Самата крепост се намира на хълм, който е естествено защитен от преминаващата до него река Искър.

Места за настаняване в района на Враца

Крепост Калето е добре уредена и информационните табели с карта показват за какво точно се е използвала всяка една част от “Каменното съкровище на Мездра”. Ще можете да видите къде точно са били разположени кулите, стаите и затворите в крепостта.

От върха се открива прекрасна гледка към Врачанския балкан, река Искър и град Мездра. Има и доста голяма част която все още не е реставрирана. Може би в бъдеще ще добавят и нереставрираната част към Археологическия комплекс Калето.

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!