Метеора, Каламбака – Гърция

Тази година благодарение на сватбата на мои приятели имах възможността да посетя скалният феномен Метеора в Гърция. Местността е просто рай за фотографите пейзажисти. Метеора се намира до град Каламбака (познат е още като Калампака). Градчето се намира в подножието на скалните формации и гледката още от уличките на Каламбака е невероятна

От Каламбака до Скалните манастири на Метеора има асфалтиран път, който е дълъг около 3 км. Възможно е да си направите и разходка до върховете на Метеора, но наклонът e сериозен и качването ще е доста изморително.

За съжаление по време на двата дни, които прекарах на Метеора, времето не беше със мен. Първият ден беше мрачно цял ден, а вторият валеше нонстоп и дори имаше огромно наводнение, което се превърна в бедствие за цяла Гърция.

Метеора

Все пак успях да направя няколко интересни кадъра по време на изгрев. Този път реших да направя композицията малко по интересна като си направя няколко селфита на това невероятно място

Доста хора бях станали рано като мен, надявайки се да посрещнат изгрева на това магнетично място. За съжаление обаче облаците така и не се разсеяха, но въпреки всичко гледката от върховете на Метеора си заслужава да се види дори и във мрачно време.

А самите скални манастири изкачат пред вас на където и да обърнете поглед. Запазените манастири са общо 9, но отворени за посещение са само 6. В повечето случаи човек не може да повярва, че на такова място може да бъде построено каквото и да било. Някои манастири са буквално откъснати от света и единствената връзка със реалността са въжени (кабелни) колички, които свързват манастира със достъпните места. По тях се пренасят провизии и хора.

Има много теории за произхода на Метеора, като най-популярната е, че тук преди 60 милиона години е било дъно на огромно езеро, което след природен катаклизъм се е оттеглило към морето и е оставило тези невероятни скални образувания.

Метеора, Каламбака - Гърция

Осъзнавайки, че заради лошото време няма да имам възможност да направя други снимки, реших да направя опит за таймлапс. На вторият ден облаци, които минаваха много ниско и покриваха от време на време скалния феномен, се редуваха със дъждовни бури, което направи таймлапса доста интересен:

ВИДЕО

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!