Паметник Дядо Иоцо гледа до село Очиндол във Врачански балкан

Паметника Дядо Йоцо гледа се намира малко преди село Очиндол в обособен комплекс със кръчма, парк с дървени фигури и беседка. Пътят до там е асфалтиран и проходим при всякакви условия. Малко след като се отбиете към селото има малка отбивка с паркинг на комплекса.

Комплекса е изграден 2005 година, но е много добре поддържан, но въпреки това изглежда все едно са го построили вчера. Идеята за паметника е на Огнян Петров, който е родом от село Очиндол. Средства за изграждането му са събрани от община Мездра и дарители. След като се качите на хълмчето където се намира комплекса, се откриват невероятни гледки към Врачанския балкан. Особено в края на зимата, когато част от балкана все още е покрит със сняг.

До паметника се стига по малка павирана пътека, след като подминете механата. Тя се разклонява на 2 и прави своеобразна обиколка около статуята на Дядо Йоцо. Скулптурата е висока 5 метра и е изградена в памет на главният герой от едноименния разказ на Иван Вазов – Дядо Йоцо гледа.

Паметник Дядо Йоцо гледа

В разказа се разказва как Дядо Йоцо излиза всеки ден и въпреки, че е незрящ стои загледан към железницата в очакване на влака, който трябва да мине по линията София-Мездра. Точно заради това създателите на паметника също го позиционират на хълм от който се вижда спирката Левище по линията София-Мездра и насочват статуята точно в тази посока. В произведението се разказва как въпреки това, че е сляп вярата го дарява с друг вид сетива и той успява да види бъдещето на България. Статуята е изработена от врачански камък и се вижда от самият път и влака.

Места за настаняване в района на Враца

В края на пътеката има голяма беседка със 360 градусов поглед към Искърското дефиле. Целият район на комплекса е обграден от цветна градина, която през лятото е много живописна.

Новото допълнение към комплекса Дядо Йоцо гледа е парк с дървени фигури на най-различни животни. Няколко от фигурите се намират до самата кръчма, а останалите са разположени на хълма на отсрещната страна на пътя. Има много интересни скулптури на крокодил, елен, мечка и много други.

Места за настаняване в района на Мездра

Ако след това продължавате по пътя към Мездра или Враца ви препоръчвам да посетите Черепишкия манастир, който се намира на 800 метра в една отбивка точно на пътя. Манастира е един от най-големите в района и е разположен на брега на река Искър. Разходката е много кратка и много приятна.

Разгледайте и другите ми фотописи на забележителности в района – Пещера Леденика и Крепост Калето в Мездра.

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!