Парк остров Свобода – Пазарджик

Виждам, че интереса към Парка на Острова в Пазарджик е доста голям и има защо. От общината вложиха доста в последните години за да направят Острова уникално място. Ако някой не е ходил скоро до там изобщо няма да познае Парка. Кафенета, фонтани, зоопарк, спортни игрища, детски кът, водни колелета – това е само една малка част от нещата, които можете да видите в Парк Остров Свобода. Островът е дълъг около 750 метра и широк около 300 метра. През 19-ти век е бил даже частна собственост, но в началото на 20-ти век областната управа решава да го откупи и да го превърне в Парк. През следващите години много от високопоставените лица в България проявяват желание да купят острова и да го превърнат в своя резиденция.
Точно поради този интерес към Парк Остров Свобода в Пазарджик и липсата на много информация в интернет, реших да направя нещо като фоторазходка с която надявам се да привлека интереса и желанието на още повече хора да посетят това интересно място.

По горе е картата на Парка със всички забележителности. По долу съм разделил картата на няколко района, като за всеки по отделно съм качил снимки и съм описал какво може да се види в съответният район.

Тук е входа към Парк Остров Свобода. От входа в дясно се намира новоизграденият фонтан, който е доста нестандартен и в който можете да се разхладите в летните горещини 😀 До тях се намира чешма-паметник, а по надолу по пешеходната алея ще откриете паметника на Алеко Константинов и така популярният Кръст. От входа на Острова започва и най-дългата пейка в света, която е записана в книгата с рекордите на Гинес. Влакчето което прави панорамна обиколко на острова работи само вечер и е напълно безплатно.

Джурасик Парк

За Дино Парка на Острова в Пазарджик съм направил отделен пост преди време, с много снимки и информация. Така, че който желае може да прочете повече тук.

Колодрума

В тази част на острова има Лятна читалня, Сцена – на която се изнасят концерти и театрални постановки, още един голям фонтан със кафене до него и самият колодрум. Колодрума на Парк Остров Свобода е изцяло реновиран, като вътре са изградени допълнително няколко спортни игрища: за мини футбол, баскетбол, тенис на маса и волейбол. В този район също има и скейт платформа, която обаче забравих да снимам 🙁

Фотоизложба

Тук се намират голяма част от скулптурите и пластиките от скулптурният симпозиум, който беше проведен на Остров Свобода в Пазарджик. Всички те са много интересни и са направени основно от отпадъчни материали. Също така тук е разположена фотогалерия на открито, на която се правят изложби на най-различни автори.

В Парк Остров Свобода има огромен розариум със шадраван и пейки за отдих. Розариумът е много добре поддържан, като има свързано и капково напояване. Тук се отглеждат най-различни видове рози – червени, бели, жълти и много други.

Зоопарк

В тази част на Парк Остров Свобода в Пазарджик се намира изкуственото езеро в което можете да покарате водни колелета. Също така можете да се насладите на страхотната кухня в ресторанта, които е тотално реновиран и чиято тераса се намира точно до самото езеро. Гледката наистина е уникална. Тук също се намира и вторият вход към парка, до които може да се стигне и с кола.

Площадки и училище за корабомоделизъм

На Острова в Пазарджик от както се помня има училише и 2 площадки за пускане на мини модели на лодки и самолети. Тук се провеждат редица международни състезания по авио и корабомоделизъм. Училището постоянно набира млади таланти, които биха искали да практикуват това не само като хоби, но и като професионален спорт. Също така на скоро между двете площадки построиха малка градинка със огромен часовник. Надявам се съм успял да ви разходя виртуално из Парка на Остров Свобода в Пазарджик. Препоръчвам на всеки, който не го е посетил на живо да го направи, защото е наистина едно уникално място за България. Малко са местата в които е вложено толкова много за поддръжка и обновление, но Остров Свобода е едно от тях и трябва да се види 🙂

ВИДЕО

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!