Пещера Проходна (Очите на Бога)

Намиращата се на 2 км. от село Карлуково, пещера Проходна е една от най-впечатляващите които съм виждал до момента. Не само заради Очите на бога – естествените скални отвори наподобяващи човешки очи, а и заради спиращия дъха размер на пещерата. Още заставайки сводовете й, човек осъзнава колко малък е в сравнение с майката природа. Главният вход на пещера Проходна, който се намира от страната на пътя е висок 35 метра, а “изхода” или входа от другата страна е висок 45 метра, което го прави най-високият пещерен вход в цяла България.

До самата пещера се стига много лесно. Още от самото село Карлуково има много интересни указателни табели към пещера Проходна, а до самият вход на пещерата има насипан чакъл за автомобилите, които могат да се паркират на обширините поляни пред в района. При обилни валежи до пътя се образува микро езеро и достъпа с автомобил става невъзможен, но спокойно може да се стигне до входа по пътечка отстрани.

От полянката пред пещера Проходна започва стъпаловидна и стръмна пътечка, която води до входа. Имайте предвид, че заради влагата в пещерата и най-вече след валежи вътре е много кално и хлъзгаво. Винаги посещавайте природната забележителност със удобни и затворени обувки, защото за времето в което аз бях там пред мен паднаха поне 4-5 човека и освен нараняванията целите ставаха в кал.

Очите на Бога

Малко след огромният вход ще видите двата симетрични отвора в тавана на пещерата, които имат овална форма и приличат на човешки очи. Известни са с името Очите на Бога и са станали нарицателно за името на пещерата. Даже доста хора я познават точно под това име.

Заставайки под сводовете на пещерата и поглеждайки към “прозорците” ще имате усещането, че природният феномен се взира във вас, а при влажно време от отворите се стичат капки наподобяващи сълзи. Пред тази сцена никой не може да остане равнодушен и да не изпита мистериозност и страхопочитание към природата и нейната сила.

Наближавайки другият вход на пещера Проходна, пред вас ще се открие страхотна гледка към скалите наподобяващи каньон. Тук природата отново се е развихрила и всичко е покрито със зелена покривка. В района има няколко мини пещери образувани в околните скали и до които се стига по дървени стълбички и мостчета. Гледайки от вътрешността на тези пещери пред вас се разкрива невероятен пейзаж. Сякаш природата рисува картина пред погледа ви.

Препоръчвам на всеки които има път към района да посети пещерата, като това посещение може да се съчетае със разходка по екопътека Искър-Панега намираща се до град Луковит.

пещера проходна
Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!