Фотинските водопади до село Фотиново

Фотински водопади беше първото място което посетих малко след първата вълна на пандемията с Covid 19. Веднага щом можеше да се излиза и пътува потърсихя място сред природата до което да се разходя. Попаднах на фотинските водопади, които бяха сравнително близко – до село Фотиново, на 20 км от град Батак.

До самата пътека за Фотинските водопади може да се стигне и от центъра на селото, но можете и да спрете точно до нея. Началото на пътеката е до няколко цеха за дървообработка и там им доста места за паркиране.

Още в с тръгването ще видите табела насочваща ви по правилният път към Фотински водопади, както и красиво каменно мостче над Фотинска река.

Прехода е средно труден, като има няколко доста трудни участъка, най вече до самите водопади. Специфичното за пътеката до Фотински водопади е, че на отиване по голямата част е спускане, а връщането е доста по трудно, тъй като наклона до някои от водопадите е доста стръмен. Самата пътека е добре обособена и изключително приказна с гледките които се откриват постоянно пред очите ви.

Фотинските водопади по поречието на река Фотинска

Почти цялата пътека до Фотински водопади минава по поречието на река Фотинска. Докато вървите към крайната цел ще видите прекрасни зелени поляни и няколко дървени мостчета. Реката не е много пълноводна, но успява да придаде разхлаждаща нотка в летните горещини. Самата пътека е доста широка и е ясно от къде трябва да се минава, но има и доста табели които ви насочват.

Места за настаняване в района на Фотиново

Фотинските водопади си имат и свой стопанин. Едно малко кученце което съпровожда всички по пътеката и до самите водопади. Първоначално си помислих, че е на някой от другите туристи, но не. То просто се разхождаше със всички по пътеката и всички го обожаваха. Така и не разбрах дали си има име.

По някое време ще стигнете до един разклон със табелка Фотински водопади в ляво. Малко по надолу в отбивката ще се вижда една голяма беседка. На самата беседка има също няколко табели със стрелки, които насочват към същинските водопади.

Места за настаняване в района на Батак

От тук започва интересното. Пътеката се разделя на две, като единият разклон води към горният пад на водопадите, до който се стига сравнително лесно, освен ако не искате да слезнете до самият водопад. По принцип има нещо като пътека, но там е толкова влажно през цялото време, че шанса да се подхлъзнете и да се овъргаляте целите в кал е огромен. Да не споменавам, че изкачването обратно нагоре е направо кошмар. Затова ви препоръчвам да се насладите на водопада от една обособена мини площадка, от която се открива прекрасна гледка към един от фотинските водопади.

След това трябва да се върнете и да поемете по другият разклон. Където наклона наистина е сериозен. Спускате се в нещо като мини канион. И както казва табелата “До тук беше лесно”.

И все пак си заслужава да се спуснете до най-долната част. В сенчестия каньон ще видите няколко дървени мостчета, които пресичат реката за да ви отведат до долната част на Фотински водопади.

В края на пътеката ще видите долният пад на Фотинските водопади, който е разделен на 2 части. И до двете части може да се стигне с малко усилия и внимание, като имаше хора които се качиха и до самият връх от където започва да пада водата.

Места за настаняване във Велинград

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!