Един ден във Франкфурт – Неизказаната истина за Майнхатън

Нека веднага да започна с най-важната част от този пост. Всеки вижда красивите небостъргачи на силуета на Франкфурт, но никой не говори какво се случва под тях. Всички полулегални барове са разположени точно до финансовия център на Франкфурт – а именно всички тези лъскави и високи сгради. Разхождате се из този квартал и очаквате да видите мъже в скъпи костюми и хубави коли, красиви жени с много пазарски чанти, но вместо това виждате само бездомници, наркодилъри и хора, които просят пари на всеки ъгъл.

Сутринта, когато се разхождах по крайбрежната алея на река Майн, бездомни хора спяха под всеки мост. Имаха матраци и спални чували – изглежда това беше редовното им място за подслон.

Хотелът ми се намираше точно в този квартал и това беше един от малкото случаи, когато ме беше страх да изляза и да се разхождам из града. Имаше странни хора, които пушеха трева денонощно пред хотела. Да не говорим за миризмата на повръщано и урина на всяка крачка. И всичко това с гигантските небостъргачи на заден план.

Бях там в петък вечер, когато явно най-щурите купони се случват точно в тази част на града. Улиците бяха пълни с хора и всички онези странни барове и заведения бяха препълнени с клиенти. Боеве избухваха почти на всеки ъгъл. Улиците бяха пълни с боклук дори вечерта, но това беше нищо в сравнение с това, което видях, когато се събудих на следващата сутрин. Първоначално си помислих, че е минало торнадо и аз не съм разбрал. Състоянието на улиците, в което бяха оставени сутринта, беше потресаващо. Толкова мръсотия и боклук! И отново всичко това под лъскавите, високи сгради на Франкфурт.

Само няколко пъти съм виждал такъв контраст между богатство и бедност на едно място. Другият град, в който съм виждал нещо подобно е Хюстън, САЩ. И всъщност сега виждам, че има тенденция – хора с неблагоприятен социален статус отиват в най-богатите квартали, за да търсят част от състоянието, което имат хората от тези части на града.

Но във всеки случай, все още можете да се насладите на града за един ден, ако пренебрегнете всичко по-горе. За мен един ден във Франкфурт е напълно достатъчен за разглеждане на забележителности.

the truth about Frankfurt

Ако сте във Франкфурт само за един ден, ще си помислите, че няма да имате достатъчно време, за да усетите уникалния чар на града. Франкфурт, наречен “Майнхатън” заради приликата си с Манхатън в Ню Йорк, има някои интересни неща, които можете да разгледате в рамките на един ден. От оживени пазари до невероятна архитектура, ще ви покажа най-доброто, което този град може да предложи чрез този пост за разглеждане на Франкфурт за един ден.

Панорамната площадка на небостъргача Main Tower

Ако искате да се насладите на най-добрите гледки и забележителности, които Мейнхатън може да предложи, Панорамната площадка на небостъргача Main Tower е задължителна за посещение. Разположена в сърцето на Франкфурт, сградата Main Tower предлага невероятна гледка към града от своите 360-градусови панорамни прозорци. Можете да се разходите из финансовия район на Франкфурт с всички небостъргачи, след което да отидете до върха на тази 60-метрова кула, където посетителите могат да се насладят на спираща дъха гледка към силуета на града, както и гледки към катедралата и реката. Входът е около 10 евро (към 22.09.2023 г.). С разнообразие от удобства, включително ресторант и бар, Main Tower Skyscraper е идеалното място да се насладите на красотата на града и да получите представа какво да видите и правите по време на престоя си. Независимо дали идвате заради гледките или атмосферата, със сигурност ще си тръгнете с прекрасни гледки от времето си във Франкфурт.

Eiserner Steg - Железният мост

Една от най-емблематичните забележителности във Франкфурт е Eiserner Steg или Железният мост, под който минава река Майн. Този мост е чудесно място за разходка и любуване на гледките към двете страни на града. Можете да гледате лодки, плаващи под моста, докато се наслаждавате на спокойната атмосфера. Крайбрежната алея покрай река Майн, която води до моста, също е чудесно място за пикник или романтична разходка.

Eiserner Steg е построен през 1868 г. и се състои от две арки. Той е един от най-старите мостове във Франкфурт и предоставя уникална гледка към града. По протежение на моста има много арт инсталации и скулптури, на които да се насладите.

Около Eiserner Steg, има много неща за правене и разглеждане. Тук ще намерите много ресторанти и барове, които да посетите. Има и някои страхотни музеи по брега на реката, като Museum für Angewandte Kunst (Музей за приложни изкуства).

Eiserner Steg също е дом на няколко годишни фестивала и събития. По време на тези събития можете да се насладите на музика на живо и театрални представления, както и на традиционни храни и напитки от цял свят.

Нито едно посещение във Франкфурт не би било пълно без спирка на Eiserner Steg – Железният мост. Със своите уникални гледки към градският силует на Франкфурт, това със сигурност ще бъде незабравимо изживяване!

Евтини самолетни билети от София до Франкфурт на Майн

Заминаване вВръщане вПрекачванияАвиолинияНамерете билети
6 май 20248 май 2024ДиректенAir SerbiaКупи от 163

Площад Рьомерберг (Römerberg)

Площадът Römerberg се намира в центъра на Франкфурт и е задължителна забележителност за всеки, който иска да се докосне до част от историята. Можете да отидете на площада директно от моста Eiserner Steg и вземете нещо за хапване по пътя, докато минавате по улицата с най-популярните ресторанти в града.

Площадът е служил като основен пазар на Франкфурт от Средновековието и дори днес той остава център на много традиционни фестивали и културни събития.

Какво да видя:

Römerberg е живописен площад, заобиколен от традиционни фахверкови сгради, най-известната от които е „Römer“, кметството. Тази сграда е разрушена по време на Втората световна война, но е възстановена в оригиналната си форма през 50-те години на миналия век. Старата кула на кметството стои гордо в центъра на площада, заедно със статуи на известни личности от историята на Франкфурт, включително Йохан Волфганг фон Гьоте.

Какво да правя:

На площада има много неща за правене и разглеждане. Посетителите могат да се разходят из площада, за да се полюбуват на красиво запазените сгради, да се насладят на освежителни напитки в някой от ресторантите или кафенетата, да участват в обиколки с екскурзовод или просто да се насладят на атмосферата на това историческо място. Площад Römerberg също е дом на пазар на открито, който се провежда всеки четвъртък, предлагайки пресни продукти и уникални сувенири, които посетителите да отнесат със себе си.

Хотели във Франкфурт

Катедралата във Франкфурт

Ако търсите място за духовно съзерцание, Франкфуртската катедрала определено си заслужава да посетите. Тази сграда в готически стил е една от най-старите църкви в града и се намира в сърцето на Стария град. Вътре красивите витражи и каменни скулптури ще ви спрат дъха.
Франкфуртската катедрала също има впечатляваща гледка към Main Tower и други околни сгради. Най-добрият начин да го оцените е да се изкачите до върха на църквата и да се насладите на зашеметяващата панорама.
Екстериора е също толкова впечатляващ – има стари статуи и скулптури, на които да се възхищавате, както и емблематична камбанария. В слънчев ден това е идеалното място да се отпуснете и да наблюдавате хората, докато се наслаждавате на красотата на града.
Ако нямате време и не можете да влезете вътре, не пропускайте поне да разгледате невероятната фасада на сградата. Малко е трудно да се направи снимка на цялата сграда, тъй като е гигантска и много близо до съседните сгради. Донякъде добра гледна точка е от улицата от другата страна на реката.
Това наистина е една от най-красивите забележителности на Франкфурт и какъв по-добър начин да го изпитате от това да прекарате няколко минути, любувайки й се?

One day visit to Frankfurt

Новото и Старото

Франкфурт е специален град, защото е събрал много история и култура заедно с урбанизацията и модернизацията на света. Тук почти във всеки ъгъл можете да видите архитектурния ребус на модерната и лъскава сграда, стояща зад архитектурния шедьовър от миналото.

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!