Как роботите трансформират хотелиерската индустрия

Как роботите трансформират хотелиерската индустрия

Photo by Alex Knight on Unsplash

AI and robots are revolutionizing the hotel sector by giving them a competitive advantage. They can free up staff time spent on mundane chores like check-in and check-out so that it can be spent on more important responsibilities like providing the greatest possible experience for guests. They can provide round-the-clock assistance and relieve the team’s schedule stress. They can handle many of the menial duties that consume a lot of staff time while yet providing a personalized experience for clients. AI can also assist hotels in analyzing complex data in order to make better educated judgments, advance forecasts, increase revenue, and other tasks. AI-powered virtual assistants enable around-the-clock customer service, guiding hotels to make data-driven decisions that optimize room rates based on occupancy and other factors. Robotics can also eliminate other repetitive and time-consuming tasks, such as data entry and report generation. By automating these processes, hotel staff can focus on higher-value activities, such as guest engagement.

Here are five hotels around the world that have room service robots:

  1. Henn-na Hotel, Japan – Make a reservation
  2. Planet Hollywood, Las Vegas, USA – Make a reservation
  3. Motel One,  Berlin, Germany – Make a reservation
  4. Yotel Hotel, Worldwide – Make a reservation
  5. Hotel EMC2, Chicago, USA – Make a reservation

AI и роботите революционизират хотелския сектор, като им дават конкурентно предимство. Те могат да освободят времето на персонала, прекарано в обикновени задължения като настаняване и напускане, така че да може да бъде изразходвано за по-важни отговорности като осигуряване на възможно най-доброто изживяване за гостите. Те могат да осигурят денонощна помощ и да облекчат стреса от графика на екипа. Те могат да се справят с много от черните задължения, които отнемат много време на персонала, като същевременно осигуряват персонализирано изживяване за клиентите. AI може също така да помогне на хотелите да анализират сложни данни, за да правят по-обосновани преценки, предварителни прогнози, увеличаване на приходите и други задачи. Задвижвани от AI виртуални асистенти позволяват денонощно обслужване на клиенти, като насочват хотелите да вземат решения, базирани на данни, които оптимизират цените на стаите въз основа на заетостта и други фактори. Роботиката може също да елиминира други повтарящи се и отнемащи време задачи, като въвеждане на данни и генериране на отчети. Чрез автоматизирането на тези процеси персоналът на хотела може да се съсредоточи върху дейности с по-висока стойност, като ангажиране на гости.

Ето пет хотела по света, които имат роботи за обслужване по стаите:

Table of Contents

Какви са предимствата при използването на роботи в хотелите?

Роботите в хотелите предлагат няколко предимства, включително подобряване на оперативната ефективност, намаляване на разходите за труд и подобряване на изживяването на гостите. Едно от основните предимства на използването на роботи в хотелите е, че те могат да се справят със светски задачи, като например обслужване по стаите и носене на багаж, освобождавайки членовете на персонала да изпълняват други задачи, свързани с гостите. Роботите могат също така да осигурят надеждни и безгрешни услуги, като гарантират постоянно и висококачествено изживяване за гостите. Освен това роботите могат да работят денонощно, без да се уморяват или да се нуждаят от почивки, което е много полезно в хотелиерския бизнес, където често се изисква услугите да бъдат достъпни 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата6. Освен това роботите могат да подобрят изживяването на гостите, като предоставят по-персонализирано обслужване. Роботите например могат да предоставят препоръки или насоки и дори да следят харесванията и покупките на гостите. Освен това, роботите могат да предложат уникално изживяване на взаимодействие и могат да наблюдават хотелските помещения непрекъснато, осигурявайки сигурна среда за гостите денонощно. Има обаче и някои потенциални недостатъци при използването на роботи в хотелите. Някои гости може да предпочетат персонални услуги, предоставяни от истински хора, а роботите може да не са подходящи за концепцията „Гостоприемство“. Освен това разходите за създаване и поддържане на роботизирана инфраструктура може да са високи. Когато роботите се използват за почистване или наблюдение, може да има проблеми по отношение на поверителността на посетителите и сигурността на данните. И накрая, хотелските роботи имат различни предимства, включително повишена оперативна ефективност, по-ниски разходи за труд и подобрено изживяване на посетителите. Съществуват обаче и потенциални недостатъци от разполагането на роботи в хотелите и е изключително важно да се постигне баланс между автоматизацията и човешката работа. Тъй като технологиите продължават да се развиват, ще бъде интересно да се види как хотелите продължават да включват роботи в своите операции, като същевременно осигуряват персонализирано и запомнящо се изживяване за своите гости.

Търси хотели с роботизиран персонал

Как роботите подобряват престоя на гостите в хотелите?

Роботите подобряват изживяването на гостите в хотелите по няколко начина. Те могат да осигурят уникално и интерактивно изживяване, да подобрят оперативната ефективност и да предложат персонализирани услуги. Ето някои конкретни предимства от използването на роботи в хотелите за подобряване на изживяването на гостите:

  • Персонализирано обслужване: Роботите могат да предоставят персонализирани услуги на гостите, като запомнят техните предпочитания, дават препоръки и дори осигуряват обслужване по стаите, което може да подобри цялото изживяване на гостите.
  • Последователни услуги без грешки: Роботите могат да предоставят последователни услуги без грешки, като гарантират последователно и висококачествено изживяване за гостите.
  • Наличност 24/7: Роботите могат да работят денонощно, без да се уморяват или да имат нужда от почивки, гарантирайки, че услугите са достъпни 24/7, което е особено полезно в индустрията на хотелиерството.
  • Подобрено взаимодействие: Когато гостите взаимодействат с физически роботи в хотелите, те често изпитват приятни емоции като радост, любов, учудване, интерес и вълнение, което може да допринесе за незабравим и приятен престой.
  • Освобождаване на служители за дейности с висока стойност: Като се занимават с рутинни дейности, роботите освобождават човешките служители да се съсредоточат върху предлагането на индивидуализирани услуги с висока стойност на посетителите, като в крайна сметка увеличават цялостното изживяване на гостите.

Въпреки че роботите предлагат тези предимства, важно е да се отбележи, че някои гости може все още да предпочитат личното отношение, осигурено от човешки персонал, и има потенциални недостатъци, които трябва да се вземат предвид, като разходите за внедряване и поддръжка, както и опасения относно поверителността и данните на гостите сигурност. Ето защо намирането на баланс между автоматизацията и поддържането на човешкото отношение е от съществено значение за осигуряване на положително и запомнящо се изживяване на гостите.

robots in hospitality industry
Photo by Possessed Photography on Unsplash

Как се чувстват гостите при комуникацията с роботите в хотелите?

Според скорошно проучване клиентите обикновено са имали приятни гледки, докато са се занимавали с хотелски роботи. Когато взаимодействат с обслужващи роботи, гостите на хотела съобщават за преобладаващи положителни чувства като радост, любов, страхопочитание/изненада, интрига и вълнение, според проучване, проведено от Audencia Business School. Роботите могат да предоставят персонализирани услуги, последователни и безгрешни услуги и да работят денонощно без умора или нужда от почивки, като по този начин подобряват цялостното изживяване на гостите. Въпреки това, някои гости може все още да предпочитат личното отношение, осигурено от човешкия персонал, и има потенциални недостатъци, които трябва да се вземат предвид, като разходите за внедряване и поддръжка, както и опасения относно поверителността на гостите и сигурността на данните. Ето защо намирането на баланс между автоматизацията и поддържането на човешкото отношение е от съществено значение за осигуряване на положително и запомнящо се изживяване на гостите.

Какви са някои от предизвикателствата, пред които са изправени хотелите при внедряването на роботи?

Внедряването на роботи в хотелите представлява няколко предизвикателства, включително първоначални финансови разходи, притеснения на служителите и необходимост от поддръжка и ремонт. Някои от специфичните предизвикателства включват:

  • Високи първоначални разходи: Първоначалните финансови разходи за внедряване на роботизирана инфраструктура могат да бъдат значителни, което може да представлява предизвикателство за хотелите, особено за по-малките заведения.
  • Притеснения на служителите: Служителите може да се притесняват, че роботите ги заместват, което води до потенциално неудовлетворение и разочарование. От съществено значение е хотелите да отговорят на тези опасения и да комуникират ролята на роботите като инструменти за подобряване, а не за замяна на човешкия персонал.
  • Поддръжка и ремонти: Роботите изискват поддръжка, често зареждане и софтуерни актуализации. Освен това хотелите трябва да разполагат с персонал, обучен да борави и поправя роботи, когато се повредят, което може да отнеме време и скъпо.
  • Липса на стандартизация: Няма стандарти за цялата индустрия за хотелиерски роботи, което прави предизвикателство за хотелиерите да сравняват и избират правилния робот за техните специфични нужди.
  • Обществено възприятие: Някои хора може да гледат на роботите като на заплаха за работните места, докато други може да ги възприемат като неудобство. Справянето с общественото възприятие и гарантирането, че въвеждането на роботи е добре прието е значително предизвикателство за хотелите.
  • Балансиране на автоматизацията и човешкото докосване: Намирането на правилния баланс между автоматизацията и поддържането на човешкото докосване е от решаващо значение. Докато роботите могат да подобрят оперативната ефективност, от съществено значение е да се гарантира, че те допълват, а не заместват, персонализираните услуги, предоставяни от човешкия персонал.

В обобщение, трудностите при въвеждането на роботи в хотелите включват първоначалните финансови разходи, притесненията на служителите, поддръжката и ремонтите, липсата на еднообразие, общественото възприятие и необходимостта да се балансира автоматизацията с човешкото докосване. За да се преодолеят тези препятствия, е необходимо внимателно планиране, комуникация и инвестиции в обучение и поддръжка.

Как хотелите обучават служителите си да работят с роботи?

Хотелите подготвят своя персонал за работа с роботи, като подчертават, че роботите са предназначени да им помагат, а не да ги заместват. Това помага на хората да гледат положително на роботите и да оценят позицията им като инструменти, които допълват, а не заместват човешкия труд. Освен това обучението може да включва обучение на служителите как да програмират роботи, да отстраняват грешки и да изпълняват основни задължения по поддръжката. Също така е важно да се вземе предвид взаимодействието с гостите, естетиката и интеграцията със съществуващите системи, когато внедрявате роботи в хотел. Освен това може да се наложи служителите да се адаптират към нови роли в срещи с роботизирани услуги, което изисква обучение за придобиване на нови знания и умения, за да се използва пълният потенциал на роботите. Като цяло обучението на служителите за работа с роботи включва комбинация от технически и междуличностни умения, за да се осигури безпроблемна и положителна интеграция на роботите в операциите на хотела.

robots in hotels
Photo by FDATA ROBOT on Unsplash

Как хотелите се справят с опасенията на служителите, че роботите ще вземат работните им места?

Хотелите се справят със страховете на служителите относно роботите, които заемат работата им, като подчертават, че роботите са предназначени да допълват, а не да заместват човешкия труд. Изключително важно е да се подчертае функцията на роботите като инструменти, които допълват, а не заместват човешкия труд. Хотелите могат също така да научат своя персонал как да програмират роботи, да ги диагностицират и да изпълняват основни задължения по поддръжката. Когато внедрявате роботи в хотел, също така е важно да вземете предвид взаимодействието с гостите, естетиката и оперативната съвместимост със съществуващите системи. Освен това може да се наложи служителите да се адаптират към нови роли в срещи с роботизирани услуги, което изисква обучение за придобиване на нови знания и умения, за да се използва пълният потенциал на роботите. Като цяло хотелите трябва да намерят баланс между автоматизацията и поддържането на човешки контакт, за да осигурят безпроблемна и положителна интеграция на роботите в операциите на хотела.

Кои са някои от най-често срещаните видове роботи, използвани в хотелите и какви задачи изпълняват?

Най-често срещаните видове роботи, използвани в хотелите, и задачите, които изпълняват, включват:

  • Хотелски чатботове, захранвани с изкуствен интелект: Това са програми с изкуствен интелект, които могат да водят разговори с гостите, освобождавайки персонала от обикновени, повтарящи се и отнемащи време въпроси.
  • Роботизирана доставка на обслужване по стаите: Тези роботи са проектирани да доставят удобства в стаите за гости, да носят багаж и да носят табла за обслужване по стаите до вратите.
  • Роботи за домакинство: Те могат да почистват и организират стаи, като осигуряват чиста среда за новопристигналите.
  • Интелигентни гласови асистенти: Тези роботи могат да предоставят препоръки в стил консиерж, да отговарят на въпроси, да предоставят указания и дори да регистрират гости.

Чрез управление на монотонни дейности, предоставяне на последователни и безгрешни услуги и създаване на индивидуализирани взаимодействия с посетителите, тези роботи помагат на хотелите да повишат оперативната ефективност, да намалят разходите за труд и да подобрят изживяването на гостите.

Какви са потенциалните недостатъци от използването на роботи в хотелите?

Потенциалните недостатъци на използването на роботи в хотели включват:

  • Безлична услуга: Тъй като роботите не могат да предоставят индивидуализирани услуги и може да не са в състояние да управляват необичайни поръчки, те могат да бъдат в ущърб на клиентите, които предпочитат човешко взаимодействие и персонализирано внимание.
  • Не е подходящо за концепцията за „гостоприемство“: Някои гости може да възприемат роботите като несъвместими с традиционната концепция за гостоприемство, предпочитайки топлината и грижите, предоставени от човешки персонал.
  • Технически проблеми и неизправности: Като всяко електронно устройство, роботите могат да изпитат технически проблеми или повреди, които могат да нарушат работата на хотела и да доведат до неудовлетвореност на гостите.
  • Неспособност за справяне с извънредни ситуации: Роботите не са оборудвани да се справят с извънредни ситуации или да предоставят същото ниво на човешка грижа и подкрепа в такива случаи.
  • Лично отношение и комфорт на гостите: На роботите може да им липсва лично отношение, съпричастност и емоционална връзка, които човешкият персонал може да осигури, което често е критично в индустрията на хотелиерството и може да повлияе отрицателно на комфорта на гостите.
  • Обществено възприятие и предпочитания на гостите: Някои гости може да се почувстват неудобно или по-малко доволни от роботизирана услуга, предпочитайки човешки взаимодействия в гостоприемна среда.

За хотелите е важно да вземат предвид тези недостатъци и да намерят баланс между автоматизацията и поддържането на човешкия подход, за да осигурят безпроблемна и положителна интеграция на роботите в своите операции.

Как хотелите се справят с опасенията на гостите относно роботите?

Хотелите отговарят на притесненията на гостите относно роботите, като се фокусират върху следните аспекти:

  • Предоставяне на опции: Някои гости предпочитат човешкото взаимодействие, докато други са очаровани от роботите. За да отговорят на различни предпочитания, хотелите трябва да предоставят както човешки, така и роботизирани услуги.
  • Осигурете поверителност и уважение: Роботите трябва да зачитат поверителността на гостите и да избягват нахлуването в личното им пространство. Гостите трябва да могат да взаимодействат с роботи или да търсят помощ от човешки персонал.
  • Балансиране на автоматизацията и човешкото докосване: Роботите трябва да допълват, а не да заместват човешкия персонал. Човешкото взаимодействие все още е решаваща част от индустрията на хотелиерството и хотелите трябва да поддържат баланс между автоматизацията и персонализираните услуги.
  • Справяне с нивата на шума и безопасността: Роботите трябва да работят тихо, за да не безпокоят гостите, особено през нощта, и трябва да са безопасни за взаимодействие, без да представляват риск за гостите или персонала.
  • Естетика и интеграция: Роботът трябва да се вписва в декора на хотела и да не дразни очите. Хотелите трябва да гарантират, че роботът е част от стандартните оперативни процедури и е интегриран със съществуващите системи.
  • Комуникация и обучение на служителите: Хотелите трябва да комуникират със служителите относно въвеждането на роботи, като подчертават, че роботите са предназначени да поддържат тяхната работа, а не да ги заместват. Служителите трябва да бъдат обучени как да работят с роботи и да се адаптират към нови роли при срещи с роботизирани услуги.

Като се справят с тези опасения, хотелите могат да помогнат на гостите да се чувстват по-комфортно с идеята за роботи в техните заведения и да осигурят безпроблемна интеграция на роботи в операциите на хотела.

Как роботите подобряват изживяването на гостите в хотелите?

Роботите подобряват изживяването на гостите в хотелите чрез различни средства. Те улесняват процесите на безконтактно настаняване, осигурявайки бързи и безпроблемни процедури, които намаляват времето за изчакване и позволяват на гостите незабавно да се насладят на престоя си. Освен това роботите предлагат персонализирани услуги чрез предоставяне на препоръки, насоки и друга подходяща информация, подобрявайки цялостното качество на изживяването на гостите. Те допринасят за ефективно обслужване по стаите, доставяйки поръчки и удобства, без да е необходим човешки персонал, като по този начин минимизират времето за чакане и повишават удовлетвореността на гостите. Освен това роботите поддържат домакински задачи, като транспортиране на спално бельо и тоалетни принадлежности до определени места, което позволява на домакинския персонал да се концентрира върху други отговорности. Със способността да комуникират на множество езици, роботите подобряват взаимодействието с гостите, насърчавайки по-добра комуникация и разбиране, особено за международни посетители. Освен това роботите повишават безопасността, като навигират в хотелските помещения, допринасяйки за цялостното благосъстояние и сигурност на гостите. Въпреки че тези предимства са значителни, от решаващо значение е да се постигне баланс между автоматизацията и поддържането на човешкото докосване. Някои гости може все още да предпочитат персонализирани услуги, предоставяни от човешки персонал. С развитието на технологиите индустрията на хотелиерството трябва да се адаптира и да открие иновативни начини за безпроблемно интегриране на роботи в своите операции, като същевременно гарантира положително и запомнящо се изживяване на гостите.

Какви са някои специфични задачи, които роботите изпълняват в хотелите, за да подобрят престоя на гостите?

В хотелите роботите изпълняват различни задачи, за да подобрят изживяването на гостите. Те улесняват процесите на безконтактно настаняване, като осигуряват бързо и безпроблемно изживяване, което намалява времето за изчакване, позволявайки на гостите незабавно да се насладят на престоя си. Освен това роботите предлагат персонализирани услуги чрез предоставяне на препоръки, насоки и друга подходяща информация, подобрявайки цялостното качество на изживяването на гостите. Те допринасят за ефективно обслужване по стаите, доставяйки поръчки и удобства, без да е необходим човешки персонал, като по този начин минимизират времето за чакане и повишават удовлетвореността на гостите. Освен това роботите поддържат домакински задачи, като транспортиране на спално бельо и тоалетни принадлежности до определени места, което позволява на домакинския персонал да се концентрира върху други отговорности. Със способността да комуникират на множество езици, роботите подобряват взаимодействието с гостите, насърчавайки по-добра комуникация и разбиране, особено за международни посетители. Освен това роботите повишават безопасността, като навигират в хотелските помещения, допринасяйки за цялостното благосъстояние и сигурност на гостите. Като цяло тези задачи помагат на хотелите да подобрят оперативната ефективност, да намалят разходите и да подобрят цялостното изживяване на гостите.

В заключение, интегрирането на роботи в хотелиерската индустрия бележи трансформираща промяна, предлагайки многобройни предимства, като същевременно представлява предизвикателства, които налагат внимателно разглеждане. Използването на AI и роботи осигурява на хотелите конкурентно предимство, като освобождава персонала от рутинни задачи, подобрява оперативната ефективност и подобрява изживяването на гостите. Възприемането на роботи в хотелите е очевидно в реномирани заведения в световен мащаб, демонстрирайки тяхната гъвкавост и потенциално въздействие.

Ползите от използването на роботи в хотелите са значителни, от персонализирани услуги без грешки до наличност 24/7 и подобрено взаимодействие с гостите. Въпреки това, предизвикателства като високи първоначални разходи, притеснения на служителите и необходимостта от поддръжка и ремонт подчертават значението на балансирания подход. Постигането на хармония между автоматизацията и човешкото докосване е от решаващо значение за поддържането на положително и запомнящо се изживяване на гостите. Възприятията на гостите за взаимодействие с роботи като цяло са положителни, но хотелите трябва да се справят с потенциалните недостатъци, включително притеснения относно персонализирането, технически проблеми и невъзможността за справяне с спешни случаи.

Роботите допринасят значително за изживяването на гостите, като предоставят уникални и интерактивни услуги, осигуряват последователност и освобождават служителите за дейности с висока стойност. И все пак хотелите трябва да имат предвид гостите, които предпочитат човешко взаимодействие и да се справят с потенциалните недостатъци, като безлично обслужване и технически неизправности.

Докато предизвикателствата продължават да съществуват, хотелите активно се справят с опасенията, като предоставят опции за човешки и роботизирани услуги, гарантират поверителност и балансират автоматизацията с човешкото докосване. Обучението на служителите е от основно значение за осигуряване на безпроблемна интеграция на роботите в хотелските операции, като се набляга на допълващата роля на роботите, а не на заместител на човешкия персонал.

По същество, тъй като хотелите продължават да използват роботи, за да подобрят ефективността и да издигнат изживяването на гостите, индустрията трябва да се ориентира в деликатния баланс между възприемането на автоматизацията и запазването на личното отношение, което определя гостоприемството. Бъдещето е обещаващо за иновативни решения, които безпроблемно интегрират роботи в хотелските операции, предоставяйки на гостите хармонична комбинация от технологични постижения и топлината на човешкото гостоприемство.

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!