7 дни на магическото Охридско езеро в Македония

Охридското езеро се счита за най-старото езеро в Европа и е място, което всеки пътешественик трябва да посети. По време на пътуването си разгледах много места около Охридското езеро и ето някои предложения как да прекарате почивката си там.

Струга - град за спокойна и релаксираща почивка

Защо не се възползвате от шанса да посетите Струга и да се насладите на релаксираща почивка? Градът е разположен на брега на Охридското езеро, което го прави идеална дестинация за хора, които искат да прекарат времето си на плажа.
Това е много малък и тих град. Няма оживени улици и шум. Хората са много усмихнати и приятелски настроени, което го прави деален е за спокойна и релаксираща почивка.
Основната забележителност на града е река Черен Дрин, която преминава през него и изтича от Охридското езеро. Реката е дълга 149 км и по двата й бряга в града има много страхотни ресторанти и кафенета. Струга е известна със своите традиционни ресторанти край река Черен Дрин. Това е най-доброто място да се насладите на питие или вкусна храна вечер.

Водни спортове и почивка на плажа

Плажът е чудесно място да се отпуснете и да се насладите на водни спортове като джетове, падълборд, джетски и много други. Можете да отидете на кратък круиз по езерото вечерта, който ще ви разведе из най-известните места на Охридското езеро. Повечето круизи започват от град Охрид, но винаги можете да попитате местен човек и той със сигурност ще намери начин да го организира във вашия град или курорт.
Водата е чиста, а плажовете са добре поддържани. Има и няколко малки каменисти плажове в малки заливи около езерото.
Има много приятни ресторанти по брега, като някои предлагат музика на живо през летните вечери.

Рибен ресторант на брега на язовира в село Радожда

Задължителното нещо за вашата почивка на Охридското езеро е да се насладите на риба в ресторант на плажа. Едно от най-добрите места за това е село Радожда.
Как да стигнете до село Радожда на Охридското езеро? Като следвате пътя на юг от град Струга или на запад от град Охрид заедно с неговите крайбрежни села; ще преминете и през няколко малки градчета като Градско, Пестани и т.н., преди да стигнете до село Радожда, което се намира точно до самото езеро!
Селото е скрито бижу, защото е много малко и почти няма туристи. Храната е просто невероятна. Каквото и да изберете, сигурен съм, че ще ви порази с количеството вкусове във всяка хапка. Но моето предложение е да опитате местната риба Белвица в комбинация със салата и местно вино. Няма да съжаляваш. И най-важното е, че ще се насладите на всичко това с невероятна гледка към Охридското езеро.

Места за настаняване в Струга

Важна спирка в Археологическия музей в град Охрид

Охридското езеро е невероятно красиво езеро, разположено в Македония, и е известно като едно от най-старите езера в света. Ето защо е важно да посетите Археологическия музей в град Охрид.

  • Това не е гледка, която бихте искали да пропуснете.
  • Отворено е всеки ден от седмицата.
  • Музеят се намира в центъра на град Охрид, на пешеходно разстояние от езерото.

Открит за първи път през 1968 г. като част от усилията за опазване на културата и историята на цар Борис III, той е дом на артефакти, датиращи от хиляди години, които са открити в цяла Македония. Има и някои интересни неща за това как са били използвани в ежедневието като стрели с отровни върхове или парчета керамика, използвани за готвене.

Има много археологически обекти които да посетете в Охрид – Крепостта на цар Самуил, Античния театър, Плаошник, Поликонхалната базилика в Плаошник и др.

Насладете се на разходка с лодка и плажа с бели камъчета на Trpejca

Разходка с лодка по езерото – Разходката с лодка е задължителна, а още по-добре е, ако можете да я направите по залез слънце. Най-доброто място за това е от плажа Trpejca
Белият плаж на Trpejca – Този бял плаж с камъчета има кристално чиста вода. Това е и една от най-популярните дестинации на Охридското езеро, която привлича много местни жители, както и туристи. Той предлага всякакви дейности като риболов, плуване и слънчеви бани около девствените си води – да не говорим, че местоположението му близо до града го прави лесно за всички, включително семейства с деца, които искат собствено лично пространство далеч от други хора, но достатъчно близо точно в случай, че нещо се случи, докато се забавляват тук!

Lake Ohrid with boats

Места за настаняване в Охрид

Охридското езеро определено е едно от най-красивите езера, които съм виждал.

Охридското езеро определено е едно от най-красивите езера, които съм виждал. Включено е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1979 г. и също така се смята за най-старото езеро в Европа. Причината, поради която Охридското езеро е толкова уникално е, че има уникална екосистема и много високо ниво на биоразнообразие.

Както можете да видите, има много неща за правене на Охридското езеро. Можете да се насладите на водни спортове или да релаксирате на плажа. Ако искате по-активна почивка, опитайте да се изкачите до крепост и да се разходите из града. Има много традиционни ресторанти, където можете да опитате местни ястия и напитки!

Споделете в социалните медии

Did you discover your next destination?

Follow me on social media for more inspiring places for your next trip.

Открихте ли следващата си дестинация?

Последвайте ме в социалните медии за още вдъхновяващи места за следващото ви пътуване.

error: Alert: Content is protected !!